Prima pagina

E&Y: Romania, a treia tara din UE ca povara a contributiilor sociale

E&Y: Romania, a treia tara din UE ca povara a contributiilor sociale
30.01.2008, 18:35 43

Romania a urcat anul acesta pe locul 3 in topul statelor din UE cu cele mai impovaratoare costuri de asigurari sociale din cauza majorarii bazei de calcul a contributiilor sociale, potrivit companiei de audit si consultanta Ernst & Young (E&Y).
Fiscalitatea romaneasca asupra muncii este printre cele mai mari din UE printr-un nivel ridicat al contributiilor sociale (CAS) si prin largirea bazei de calcul a acestora, aplicata incepand cu 1 ianuarie 2008, a declarat ieri Claudia Durus, expert in fiscalitatea resurselor umane la E&Y. "Avand in vedere largirea bazelor de calcul a contributiilor sociale de anul acesta, Romania a devenit a treia tara din UE in ceea ce priveste costurile cu asigurarile sociale, dupa Franta si Belgia. In 2007, Romania se situa in jurul locului 10", a spus Durus.
Cu alte cuvinte, Romania si-a inrautatit pozitia in acest clasament printr-o crestere a taxarii muncii. Desi contributiile sociale se vor reduce anul acesta cu sase puncte procentuale, E&Y estimeaza ca largirea bazei de calcul a acestora (de la salariul brut la veniturile totale brute sau la totalul brut al platilor facute catre angajati) va compensa reducerea cotelor de contributii si va rezulta intr-o taxare efectiva chiar mai ridicata decat cea de anul trecut. Un exemplu este eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute pe economie pentru baza de calcul a contributiilor de pensii.
Anul trecut, un angajat care castiga mai mult de cinci salarii medii brute pe economie (adica peste 1.900 de euro, brut) platea contributii pentru pensia publica calculate in limita acestui plafon de calcul, care a fost eliminat in doua trepte: in august 2007 (pentru contributia datorata de angajat, de 9,5% din salariul brut) si in ianuarie 2008 (pentru contributia angajatorului, de 19,5% din fondul brut de salarii).
Eliminarea acestui plafon a majorat substantial costurile cu CAS pentru pozitiile de middle si top-management, cheltuielile in plus cu asigurarile sociale putand merge si pana la 60%, spune Claudia Durus, procentul diferind insa in functie de dimensiunea pachetului salarial.
Potrivit calendarului votat odata cu legea bugetului pe 2008, contributiile sociale de pensii se vor reduce in decembrie 2008 cu 1,5 puncte procentuale de la cota angajatorului. Alte contributii (sanatate si somaj) se vor reduce in trei trepte fiecare anul acesta, atat de la cota angajatului, cat si de la cea a angajatorului. Contributia pentru accidente de munca se reduce incepand chiar cu luna aceasta. Per total, reducerea CAS este de sase puncte procentuale, ducand totalul contributiilor la circa 41%-42%, fata de 47%-48% anul trecut.
Contributiile sociale reprezinta cea mai mare parte a taxarii aplicate muncii in Romania, impozitul pe venit fiind de numai 16%. Potrivit unor calcule, pentru ca un angajator sa poata plati un salariu net de 312 euro (la cat este estimat salariul mediu net pe economie anul acesta), costul total (care include impozitul de 16% si toate contributiile sociale) este de 605 euro. In acest exemplu, CAS datorate de angajat sunt de 119 euro, CAS datorate de angajator sunt de 128 de euro, iar impozitul pe salariu este de 46 de euro.

Firmele britanice: angajatii sunt prea scumpi

Companiile care vin sa investeasca pe piata locala trebuie sa plateasca pentru un loc de munca nou creat impozite foarte mari catre stat, ceea ce determina costuri foarte mari cu forta de munca, a declarat ieri Brian Davies, presedintele Camerei de Comert Britanice Romania. El a adaugat ca angajatii cer salarii mari fara sa cunoasca de fapt costurile angajatorului pentru un loc de munca. "Pe angajati ii intereseaza mai mult salariul net, pe care il primesc efectiv in mana, fara sa stie obligatiile pe care angajatorul trebuie sa le plateasca si deci nici valoarea salariului brut", a mai spus Davies. (Adriana Rosoga)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO