Prima pagina

Economiile europene scad una dupa alta in lupta cu somajul si inflatia

17.07.2008, 17:45 22

Spania, Irlanda si Danemarca se numara printre economiile europene aflate foarte aproape sau chiar in recesiune. Economia Italiei stagneaza, iar cea franceza inregistreaza un ritm accelerat de deteriorare, scrie International Herald Tribune.
In acelasi timp - Germania, locomotiva Europei, s-a prabusit brusc - eliminand astfel toate sperantele potrivit carora batranul continent ar putea scapa de turbulentele venite din Statele Unite. Un studiu dat publicitatii saptamana aceasta arata ca increderea investitorilor germani a scazut pana la cel mai jos nivel din 1991 incoace.
Actiunile listate pe bursa spaniola au intrat in declin dupa ce criza imobiliara din tara a facut prima victima importanta: dezvoltatorul Martinsa-Fadesa a cerut protectie impotriva creditorilor. In Marea Britanie - ca de altfel in toata Europa - inflatia da batai de cap autoritatilor, dupa ce a atins nivelul de 3,8% pe fondul scumpirii alimentelor si energiei.
"Am asistat la o schimbare dramatica in interiorul economiei europene", a declarat Thomas Mayer, economistul-sef pentru Europa al Deutsche Bank. "Toate vestile negative care au facut inconjurul lumii au ajuns, intr-un final, si aici", a adaugat el.
Chiar daca multi economisti au estimat o inrautatire a conditiilor economice din Europa ca urmare a raspandirii crizei subprime, rapiditatea acestor schimbari a surprins pe toata lumea.
In iunie, Banca Centrala Europeana isi reducea nesemnificativ estimarile privind cresterea economica aferenta celui de-al doilea trimestru. Cu numai doua saptamani in urma, strategii institutiei majorau dobanda de politica monetara, punand accentul asupra presiunilor inflationiste. Acum insa economia europeana risca sa-si restranga puternic ritmul de crestere.
In acest sens, Europa se gaseste intr-o situatie similara cu cea a Statelor Unite, unde economia se afla din ce in ce mai aproape de marginea prapastiei. Dar data fiind rezistenta pe care economia americana a dovedit-o de-a lungul timpului, unii economisti spun ca sansele ca Statele Unite sa scape de recesiune sunt chiar mai mari decat cele ale economiei europene.
"Nu este imposibil ca Europa sa intre in recesiune, in timp ce Statele Unite ar evita o asemenea situatie", spune Holger Schmieding, economistul-sef pentru Europa al Bank of America,
O asemenea ipoteza ar fi fost eliminata din orice calcul cu doar cateva luni in urma, cand increderea investitorilor francezi si germani crestea, in ciuda unei monede europene puterice care afecta exporturile spre Statele Unite.
Unul dintre indicatorii care nu au suferit niciun fel de schimbare este in continuare moneda unica, care a inregistrat saptamana aceasta un nou record in fata dolarului american.
Si asta in conditiile in care situatia tensionata de pe piata americana determina investitorii sa vanda cantitati uriase de moneda americana, orientandu-se spre activele exprimate in euro. In ciuda turbulentelor care isi fac aparitia si aici, Europa pare in continuare un loc sigur pentru investitorii care fug de piata americana mai ales dupa aparitia speculatiilor privind colapsul creditorilor Fannie Mae si Freddie Mac.
Aprecierea monedei europene, combinata cu pretul record al petrolului formeaza o bariera in calea masinariei europene de export. Exporturile germane au inregistrat un declin de 3,2% in mai fata de luna precedenta, aceasta fiind cea mai semnificativa scadere lunara din iunie 2004 incoace. Excedentul comercial al tarii a coborat pana la 14,4 mld. euro, fata de 18,8 mld. euro, potrivit statisticilor executivului de la Berlin.
Germania, spun expertii, a fost tara europeana care a rezista cel mai mult crizei datorita rolului sau de furnizor al economiei chineze. Dar in conditiile in care americanii si-au redus cererea pentru produsele chinezesti, tara asiatica a inceput sa renunte la o parte din importurile germane.
Pentru Germania insa, cel mai mare risc ar putea fi nu acela al recesiuni, ci al aparitiei unei spirale salarii-inflatie. Compania aeriana Lufthansa, de exemplu, se afla in discutii cu sindicatul angajatilor, care solicita o crestere salariala de 9,8%. Compania a oferit o majorarea de 6,7%, respinsa insa de sindicalisti.
Majorarea dobanzii de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana a vizat tocmai descurajarea unui astfel de comportament. Dar in conditiile in care rata inflatiei atinge 4%, dublu fata de tinta oficiala a bancii centrale, analistii spun ca este foarte putin probabil ca o singura majorare a dobanzii sa aiba un efect semnificativ.
Mai mult, in conditiile in care economia europeana inregistreaza o incetinire atat de abrupta a ritmului de crestere economica, va fi foarte greu pentru strategii bancii centrale din regiune sa lupte cu inflatia, recurgand la noi operatiuni de majorare a dobanzii.
Aceasta perioada este una de incercare pentru bancile centrale din intreaga lume. In Marea Britanie, de exemplu, inrautatirea conditiilor de pe piata a dat sperante potrivit carora banca centrala ar putea reduce dobanda de referinta. Dar aprecierea presiunilor inflationiste face imposibila o astfel de miscare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO