Prima pagina

Efervescenta pe Rasdaq pentru spumoasele Zarea: trei oferte

Efervescenta pe Rasdaq pentru spumoasele Zarea: trei oferte
08.03.2004, 00:00 65



Producatorul de vinuri spumoase Zarea SA Bucuresti se afla in mijlocul unei batalii acerbe pentru preluare desfasurata intre o persoana fizica care detine 10% din companie, Karom Drinks SA, care produce spumosului Faber si compania Cocor SA, care detine magazinul cu acelasi nume din Bucuresti. Zarea era pana acum cativa cea mai cunoscuta marca de vin spumos din Romania, dar a pierdut din piata pe fondul cresterii competitiei.



Persoana care detine 10% din Zarea, Mihaela Buzatu, a lansat la mijlocul lunii februarie o oferta publica de cumparare a 40% din actiunile Zarea, urmata de contraofertele celorlalti doi competitori lansate simultan pe 5 martie 2004 pentru un pachet de 49,9%. APAPS detine un pachet de 40% din Zarea SA, iar actionarii proveniti in urma privatizarii in masa 50%.



Mihaela Buzatu ofera un pret de 2110 lei pentru o actiune Zarea SA (14 miliarde de lei pentru 40%), in timp ce Cocor SA ofera 2220 de lei (18,3 miliarde de lei pentru 49,9%) iar Karom Drinks da cu putin mai mult: 2250 de lei (18,5 miliarde de lei pentru 49,9%).



Actiunile Zarea SA sunt listate pe piata Rasdaq, iar ultimul pret mediu de tranzactionare, din data de 5 martie 2004 a fost de 3000 de lei, cu o capitalizare bursiera de 1,5 milioane de dolari. Valoarea nominala a unei actiuni Zarea este de 1000 de lei, iar pretul mediu inregistrat in ultimele 12 luni de tranzactionare este de 2071 de lei. Compania deruleaza afaceri de 4-5 milioane euro.



Mihaela Buzatu a cumparat cele 10% in noiembrie 2003 in urma unei singure tranzactii pe piata Rasdaq de la Radu Cocos, unul dintre fostii actionari ai liderului pietei de vinuri spumoase de pe piata romaneasca, Astese Production SRL, care produce vinurile spumoase Angelli.



Societatea, fondata de un grup de investitori italieni, a fost preluata in intregime, la sfarsitul anului trecut, in cadrul unei tranzactii de 11,2 milioane de dolari, de firma germana Henkell&Sohlein Group, cel mai mare producator european de vinuri spumoase.



Surse din industria vinului sustin ca Buzatu Mihaela se afla in stranse legaturi cu Radu Cocos. "Nu pot sa fac nici un fel de comentariu pe marginea acestei tranzactii", a declarat pentru Ziarul Financiar, Mihaela Buzatu. Radu Cocos afirma ca a vandut in profit, anul trecut, cele 10 procente din Zarea catre Mihaela Buzatu, dar spune ca nu o cunoaste personal pe aceasta.



Cei trei ofertanti vizeaza pachetul de actiuni de 40% detinut de APAPS dar Autoritatea pentru Privatizare pare ca nu este interesata de o privatizare prin intermediul pietei de capital, anuntand ca va scoate, in curand, Zarea SA la privatizare prin intermediul unei metode clasice.



Karom Drinks este producatorul vinului spumos Faber si este detinut de Schloss Wachenheim, cel mai mare producator de vinuri spumoase din lume dupa numarul de sticle vandute. Schloss Wachenheim este unul dintre cei trei mari importatori de vin linistit romanesc pe care il imbuteliaza si il comercializeaza pe piata germana, destinatia principala pentru exporturile romanesti de vin.



"Producatorul german este foarte interesat sa se extinda pe piata romaneasca si de accea am facut o oferta de cumparare pentru pachetul detinut de APAPS la Zarea SA", a declarat Emil Popescu, general manager Karom Drinks. Societatea a mai fost interesata si de preluarea Angelli, insa oferta financiara a fost inferioara celei lansate de Henkell&Sohlein.



"Urmarim Zarea SA de mai bine de sase ani si am considerat ca acum este un moment bun pentru achizitionare. Oferta noastra este adresata PPM-istilor, dar am trimis si catre APAPS o oferta. Se pare insa ca aceasta institutie nu este interesata", spune Aurel Besliu, presedintele Consiliului de Administratie al Cocor SA. El afirma ca societatea nu sta bine din punct de vedere financiar dar are, inca, un nume pe piata de profil.



Cocor are activitati in sectorul spatiilor comerciale si in turism si detine centrul comercial cu acelasi nume din Bucuresti, dar opereaza de aproape opt ani si pe piata vinului oferind finantari si aflandu-se in asociere cu diversi producatori de vin.



Actionarii principali ai firmei Cocor SA sunt SIF Muntenia (18,8%), Broadhurst Investments Limited (11,3%), Ursan Liviu (13,4%) si Stoica Daniel (13,3%). Grupul Cocor SA a achizitionat, pentru aproape trei milioane de dolari, complexurile hoteliere "Galati" si "Ovidiu" din Neptun-Olimp, precum si Vila V5 din Eforie Nord in urma licitatiilor organizate la mijlocul anului 2002 de Ministerul Turismului. Respectivele unitati de cazare au fost incluse ulterior in societatea Cocor Turism.



Ion Dobronauteanu, presedintele Organizatiei Interprofesionale ViniViticola, spune ca lupta pentru controlul Zarea SA arata ca interesul pentru industria vinului este in crestere si ca piata se dezvolta. "Zarea este o societate cu probleme financiare, dar prin preluarea ei cred ca acestea vor disparea. Privatizarea va duce la o mai buna structurare pe piata spumantelor, iar Zarea va avea sansa sa isi recastige cota de piata pe care a pierdut-o in ultimii ani si sa devina unul dintre liderii acesteia", afirma Dobronauteanu.



Zarea Bucuresti detine patru sectii de productie pentru bauturi spirtoase, lichior si bauturi aperitive, vin spumant si vin spumos. Zarea are un capital social de 16,4 miliarde de lei si a inregistrat in 2002, conform datelor furinizate de Ministerul Finantelor publice, o cifra de afaceri de 147 de miliarde de lei si un profit net de 136 de miliarde de lei. Profitul exceptional din 2002 se datoreaza "altor venituri din exploatare", dupa cum rezulta din raportul companiei.



Societatea are 305 angajati. Pe primele sase luni de anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri de 82,5 miliarde lei, cu 33% mai mult decat in aceeasi perioada a anul anterior.



Piata vinurilor spumoase, estimata anul trecut la circa 10 milioane de sticle, este de la sfarsitul anului trecut o afacere germana, primii doi ocupanti ai acesteia fiind detinuti de doi mari producatori germani: Astese Production producatorul vinului spumos Angelli cu o cota de 45%, urmat de Karom Drinks producatorul vinului spumos Faber cu o cota de circa 18%.



Urmatorii ocupanti sunt Panciu, Jidvei, Cramele Prahova si Zarea Bucuresti care detine acum circa 8 procente din piata. Ultimul loc este ocupat de Spumante Silvania din judetul Salaj, un producator retras recent de la privatizare de catre APAPS dar care urmeaza sa fie relansat pentru vanzarea pachetului de 63,5% apartinand statului.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO