Prima pagina

EFG, OTP si Raiffeisen, in fruntea listei de la CEC

02.11.2005, 20:19 24

Banca elena EFG Eurobank Ergasias, actionarul majoritar al Bancpost, s-a clasat pe prima pozitie in lupta pentru achizitia Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) dupa etapa depunerii ofertelor neangajante, oferind o indicatie de pret de aproximativ 300 milioane de euro pentru un pachet de 75% din actiunile celei mai vechi institutii financiare din Romania, sustin surse apropiate procesului de privatizare.

Pe locul al doilea s-au situat ungurii de la OTP, care au oferit aproximativ 270 de milioane de euro pentru pachetul majoritar al CEC, mai spun sursele citate.

Printre cele mai bune indicatii de pret s-a situat si cea inaintata de catre banca austriaca Raiffeisen, mai spun sursele citate.

Toate cele trei banci sunt deja prezente in Romania. Raiffeisen detine a treia pozitie in sistemul bancar local, in timp ce Bancpost ocupa pozitia a opta la jumatatea anului, cu active de 1,2 mld. euro.

OTP a achizitionat in primavara anului trecut RoBank, una dintre bancile mici, si cauta sa se extinda cu orice pret pe piata pentru a atinge o pozitie de top.

Preturile indicate in ofertele neangajante de catre sursele citate nu au fost confirmate nici de catre Comisia de privatizare, nici de catre bancile aflate in competitie.

Asadar, dupa etapa depunerii ofertelor neangajante, jucatorii cu pozitii puternice in Europa Centrala si de Est s-au aratat a fi mai agresivi.

Insa cele sapte banci se vor infrunta in runda ofertelor finale, dupa ce au avut acces la camera de date a CEC, institutie care avea active de 1,46 miliarde de euro la finele primului semestru, clasandu-se pe locul cinci, cu o cota de piata de 5%.

Pe de alta parte, lupta de la BCR, aflata intr-un stadiu mai avansat, ar putea avea implicatii la CEC. Austriecii de la Erste s-au calificat in finala privatizarii celei mai mari banci din Romania. Alte doua banci, Dexia si National Bank of Greece, au iesit din competitia pentru BCR si se numara printre candidatii la achizitia CEC.

Inainte de depunerea ofertelor finale, la CEC au ramas italienii de la Banca Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, Banca Nationala a Greciei (BNG), OTP Bank si Raiffeisen. Gigantul financiar francez Societe Generale, care detine BRD - al doilea jucator din sistemul bancar romanesc, a abandonat cursa, fara sa mai depuna nici macar oferta neangajanta.

Termenul limita este estimat pentru sfarsitul lunii noiembrie. In grila de punctaj pentru stabilirea castigatorului, pretul ar putea avea o pondere de 70-90%.

Ministerul Finantelor vinde un pachet de cel mult 75 % din actiunile CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune.

Piata bancara din Romania a devenit in acest an scena mai multor tranzactii, care au implicatii la varful pietei.

BCR, cea mai mare banca din sistem, cu active ce se apropie de 8 mili-arde de euro, este in proceduri avansate de vanzare, proces aflat acum in faza negocierilor finale cu austriecii de la Erste si cu portughezii de la Millennium, dintre cei doi urmand a fi stabilit drept castigator cel care ofera un pret mai mare.

Pe de alta parte, vanzarea CEC va fi in masura sa confere castigatorului licitatiei o pozitie de top, dar si provocarea de a restructura si moderniza o retea cu o prezenta puternica in zona rurala.

De asemenea, fuziunea Bancii Tiriac cu HVB Romania, filiala grupului german, combinata cu achizitia HVB de catre grupul italian UniCredito contureaza un jucator situat intre primii cinci pe piata.

Ultima vanzare, cea a Eurom Bank catre israelienii de la Leumi, a fost convenita in ultimele zile si marcheaza intrarea unui nou investitor in sistem. In fine, Banca Transilvania este vazuta de tot mai multi competitori ca o tinta de achizitie in urmatorii ani. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO