Prima pagina

Elian, pe picior de plecare spre Cuba

29.06.2000, 00:00 20



Elian Gonzalez si-a petrecut ieri, probabil, ultima zi in Statele Unite, in conditiile in care la ora 16.00 (23.00 - ora Romaniei) expira interdictia Curtii de Apel din Atlanta privind parasirea teritoriului SUA, iar singura piedica in calea plecarii baiatului catre Cuba ar fi o interventie din partea Curtii Supreme de Justitie, relateaza Reuters.

Rudele din Miami ale lui Elian, supravietuitorul naufragiului unei ambarcatiuni ce transporta imigranti cubanezi, in urma caruia mama sa si alte zece persoane au murit, au depus luni o petitie la Curtea Suprema, prin care cer ca baiatului sa-i fie acordata o audiere pentru obtinerea de azil politic in Statele Unite. Curtea de Apel din Atlanta decisese sa sprijine decizia Serviciului american de Imigrare si Naturalizare (INS), care considera ca numai tatal baiatului, cetateanul cubanez Juan Miguel Gonzalez, are dreptul de a vorbi in numele lui Elian, zadarnicind eforturile rudelor sale din SUA de a impiedica revenirea baiatului in Cuba comunista.

Elian locuieste cu tatal sau, cu mama vitrega si cu alti cativa prieteni cubanezi langa Washington, dupa ce pe 22 aprilie agentii federali l-au luat cu forta din casa rudelor sale din Miami. Avocatul tatalui, Gregory Craig, afirma ca "fiecare zi petrecuta in SUA ii provoaca lui Juan Miguel si familiei sale, inclusiv lui Elian, un rau imens si ireparabil".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO