Prima pagina

Europenii vor sa cumpere titluri la fondurile mutuale romanesti

12.08.2004, 00:00 17

Castigurile de peste 50% aduse de unele dintre fondurile mutuale romanesti in ultimele 12 luni sunt multumitoare pentru investitorii romani, dar par o sursa de imbogatire rapida pentru cei care isi fac calcule in valuta.  Dupa ce investitiile straine la Bursa de Valori au urcat vertiginos in ultimii doi an, investitorii straini au inceput sa se uite si la plasamentele in fonduri mutuale romanesti.
Cum cotatia leului fata de dolar a ramas practic nemodificata de mai bine de un an, un castig de 50% in lei inseamna in dolari tot 50%. Unii administratori de fonduri se gandesc deja cum sa vanda in strainatate unitati la fondurile administrate.
"Am primit mai multe oferte de colaborare din partea unor companii de consultanta din Germania si Austria care doresc sa-si indrume investitorii spre fondurile pe care le administram," spune Eugen Voicu, directorul general al Certinvest, societate care administreaza patru fonduri mutuale. El spune ca strainii vor putea trimite societatii banii si cererea de subscriere la fel cum o fac si investitorii romani.
Certinvest vrea sa lanseze in urmatoarele luni doua fonduri ale caror titluri de participare sa fie exprimate in dolari si euro. Voicu spune ca fondurile se vor adresa in principal investitorilor romani, dar ca plasamentele in aceste fonduri vor fi mai atractive si pentru straini pentru ca, spre deosebire de fondurile in lei, acestia nu vor mai fi nevoiti sa-si schimbe banii in lei. Directorul Certinvest crede ca fondurile mutuale din Romania pot atrage printre investitori si pe romanii care investesc in strainatate.
In ultimii ani, pietele tarilor dezvoltate au adus randamente tot mai mici din cauza scaderii ratelor dobanzilor si a scaderii pietelor bursie. In aceste conditii unii dintre investitori au cautat sa gaseasca  oportunitati pe piete cu monede in apreciere.
Pe pietele externe exista mai multe fonduri de investitii care au printre tinte si piata romaneasca de capital. Avantajul fondurilor din Romania pentru straini este ca acestea sunt mai aproape de piata pe care investesc, si pot lua in general, decizii mai bine informate cu privire la plasamentele pe care le fac.
In primele sapte luni ale anului castigurile exprimate in dolari aduse de fondurile mutuale din Romania au ajuns pana la 37%, datorita cresterii pretului actiunilor cotate pe piata de capital si a dobanzilor mari la plasamentele in lei.
O societate a bancii germane DePfa administreaza de mai bine de un an un fond cu active de peste 21 milioane de euro, al carui principal investitor este chiar DePfa. Interesul investitorilor straini pentru industria romaneasca a fondurilor mutuale este in crestere. Certinvest a fost preluat anul trecut de Fondul Romano-American pentru Investitii, banca germana HVB a infiintat o societate de administrare a investiiiilor in Romania, iar grupul sloven KD a lansat deja primul fond mutual administrat in Romania si cu investitii pe piata romaneasca.
Piata romaneasca a fondurilor mutuale sufera inca de pe urma falimentele unor fonduri mutuale din urma cu mai multi ani. Increderea investitorilor este insa, spun administratorii, in crestere. Piata romaneasca a fondurilor se ridica la finalul lunii iunie la 2.480 miliarde de lei (60 milioane de euro).
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO