Prima pagina

Explozie la Bursa: crestere de 6% in prima zi

Explozie la Bursa: crestere de 6% in prima zi
04.01.2005, 00:00 12

Castiguri de 25-30%. Atat spuneau la finalul anului trecut cei mai multi dintre brokeri ca se vor inregistra investitorii anul acesta. Prima zi de tranzactionare a anului a adus insa cresteri de 10-15% pentru multe dintre actiunile cotate, intr-o zi in care s-a inregistrat una dintre cele mai puternice aprecieri ale indicilor bursieri din istoria pietei romanesti de capital.
"Am citit in ziar ca bursa va creste anul acesta cu 30%. Cu 10% a crescut deja. Ramane sa vedem care vor fi celelalte doua zile cu cresteri asemanatoare de anul acesta", glumea ieri un alt broker.
Indicele BET, care urmareste cele mai importante companii de la Bursa a urcat ieri cu 6% in prima zi de tranzactionare. Castigurile de ieri ale investitorilor de pe Bursa sunt echivalente cu dobanda pe care un depozit bancar o aduce in cinci luni si foarte aproape de estimarile privind inflatia pe intreg anul 2005.
Profituri chiar mai mari au obtinut ieri actionarii societatilor de investitii financiare (SIF). Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor s-a apreciat ieri cu nu mai putin de 9,5%.
Capitalizarea totala a Bursei de Valori Bucuresti a ajuns astfel la 9,15 miliarde de euro, valoarea acesteia urcand cu nu mai putin de 335 milioane de euro.
Parerile brokerilor privind motivul principal al aprecierii preturilor actiunilor sunt unanime: de la ultima sedinta bursiera, de dinainte de Craciun, reducerea impozitului pe profitul companiilor a devenit certitudine.
"Toti ne asteptam ca afacerile companiilor de la Bursa sa mearga mai bine anul acesta. Cand la asta se adauga si reducerea impozitului pe profit Bursa nu poate decat sa creasca," spune Daniel Pocorea, director de tranzactionare la BRD Securities, societatea de brokeraj a BRD-SocGen.
In ultimele zile ale anului trecut guvernul nou-instalat a adoptat ordonanta de urgenta de modificare a codului fiscal prin care impozitul perceput pe profitul companiilor a fost redus incepand din acest an de la 25% la 16%.
O alta veste buna pentru investitorii de la Bursa este ca majorarea impozitului pe castigul din tranzactiile cu actiuni de la 1% la 5%, care se vehicula in urma cu cateva saptamani, nu a fost pana la urma adoptata.
"Reducerea impozitului pe profit va constitui fara indoiala o imbunatatire a mediului de afaceri si va duce la scaderea PER-urilor (raportul dintre pretul actiunilor si profitul net pe actiune)," spune Adrian Manaila, directorul societatii Eldeinvest din Galati. Indicatorul PER este se numara printre cele mai utilizate criterii de dupa care brokerii si investitorii de la Bursa iau decizia de a cumpara actiuni.
Cei mai avantajati de noile schimbari fiscale actionarii companiilor care acorda actiuni gratuite din profit in loc de dividende.
Actiunile gratuite sunt impozitate cu doar 1% la fel ca profitul din tranzactiile de pe Bursa. Banca Transilvania, cunoscuta prin politica constanta de a distribui profitul sub forma de actiuni gratuite a inregistrat ieri o crestere de 10%, trecand pentru prima data de la listarea la Bursa de 10.000 lei/actiune. BRD- Soc, care a distribuit in ultimii ani dividende din profiturile obtinute a urcat ieri cu 7,2% pana la un nou maxim istoric de 40.000 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a Bancii Transilvania a depasit 350 milioane de euro, iar cea a BRD a atins 1,4 miliarde de euro.
Petrom, cea mai mare companie cotata a castigat ieri peste 5% ajungand la cel mai mare pret de cat este listata la Bursa, 3.500 lei/actiune. Cealalta companie petroliera listata, Rompetrol Rafinare (Petromidia) a urcat mai putin, cu 3%, desi actiunile acesteia au fost cele mai tranzationate de pe piata. Petromidia a raportat pierderi in ultimii ani, iar masura reducerii impozitului pe profit nu o va avantaja daca va incheia si anul 2005 pe pierdere. Petromidia a anuntat insa ca a trecut pe profit in ultimele luni ale anului trecut. Actiunile companiei au inchis ziua la 950 lei/actiune, sub maximul istoric atins in decembrie.
Cea mai mare crestere dintre SIF-uri a apartinut SIF Transilvania, cu un plus de 10,5%. Actiunile acesteia au atins pe parcursul zilei un nou maxim istoric de 11.700 lei/actiune.
Incepand din 1999, prima saptamana a anului a fost de fiecare data una castigatoare pentru actiunile de la Bursa, iar castigurile investitorilor nu au fost niciodata mai mici de 4%. Daca in ultimii ani prima saptamana de tranzactionare a anului facea ca datele de referinta pentru dividende sa para mai aproape, in acest an dividendele au devenit odata cu cresterea preturilor actiunilor, putin importante pentru investitorii in actiuni cei mai multi mizand mai curand pe perspectivele de crestere ale companiilor si pe intrarile de capital din strainatate din urmatorii ani.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO