Prima pagina

Exporturi record in iulie, dar ramanem pitici

03.09.2004, 00:00 10



Exporturile Romaniei au atins in iulie cel mai inalt nivel lunar de dupa 1989, de 1,83 miliarde euro, adica jumatate din exporturile anului 1992. Pe primele sapte luni ale anului, cresterea este de 20%.



Aceasta majorare, realizata in conditiile in care euro a crescut cu doar 11% in medie fata de aceeasi perioada de anul trecut, arata ca economia romaneasca incepe incet-incet sa functioneze, "sa-si dea drumul".



Dar chiar si la 1,8-2 miliarde euro pe luna si 20 miliarde euro pe an, exporturile sunt inca reduse. Abia cand Romania va ajunge sa vanda marfuri in strainatate de 50-60 mld. euro pe an vom putea spune ca "ne-am revenit"., iar cand va fi la 80 miliarde ca am am ajuns la nivelul Ungariei sau Poloniei de acum. La un ritm de crestere de 20% pe an, aceasta s-ar putea intampla dupa 9-10 ani. Ungaria, care este de doua ori mai mica, a avut in 2003 exporturi de 38 miliarde euro.



Majorarea ritmului exporturilor in pofida reducerii devalorizarii sau chiar aprecierii nominale a euro, cum s-a intamplat in acest an, incurajeaza Banca Nationala in politica sa de apreciere reala a leului (devalorizare mai mica decat inflatia).



Anul trecut, exporturile au crescut cu doar 6%, in pofida devalorizarii accentuate a cursului mediu leu/euro, de 20%.



Importurile nu au avansat mult mai repede decat exporturile pe primele sapte luni- plus 22%, dar suficient ca deficitul comercial FOB/CIF (fara costurile de transport si asigurare) sa ajunga la 3,5 miliarde euro, mai mare cu 27% fata de anul anterior.



Pe primele sapte luni, cel mai ridicat ritm de crestere la exporturi l-au avut masinile si dispozitivele mecanice - de 37%.



Viteza acestora aproape dubla de crestere (plus 38% pe primele sapte luni) si mentinerea exporturilor de imbracaminte la un nivel de crestere de 8% da posibilitatea acestei sectiuni de bunuri sa ajunga pe primul loc ca pondere in total exporturi in 2005. Deocamdata, ponderea exporturilor de marfuri cu valoarea adaugata mica - imbracaminte (23% pondere), incaltaminte (7%), produse minerale (7%) si metalurgice (15%) este majoritara.



In grupa masini si dispozitive mecanice mai intra masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile. Conform datelor defalcate de pe primele sase luni ale anului, publicate deja de Institutul National de Statistica, cele mai mari cresteri ale exporturilor provin din sectiunea "Masini si aparate industriale cu aplicatii generale; parti si piese detasate a acestor masini" si din sectiunea "Masini, aparate electrice si parti ale acestora".



Aceste denumiri complicate ascund exporturile de componente de automobile, care s-au majorat puternic ca urmare a investitiilor unor mari producatori internationali care s-au lucreaza pentru firmele mari de automobile.



Exporturile in Uniunea Europeana au ajuns la aproape trei sferturi din total (73,7%) ca urmare a intrarii in UE a inca 10 state. Primele tari in care exportam raman Italia (22% din exporturi), Germania (15%) si Franta (9%).



Importurile pe luna iulie au fost de 2,3 miliarde euro, cu 23% mai mult decat anul trecut.



Cel mai ridicat ritm de crestere al importurilor, de 83%, l-au avut mijloacele de transport. Sursa sunt aici importurile de automobile - Romania importa masini de circa 2 miliarde euro pe an. Deficitul comercial la automobile se ridica astfel la peste 1,5 miliarde euro, pentru ca nu reusim sa exportam anual mai mult de 400 milioane de euro. Ca urmare a acestei majorari, mijloacele de transport au ajuns la aproape 9% din totalul importurilor. Cea mai mare pondere o au in cadrul importurilor masinile si dispozitivele mecanice - 23%. Importurile de imbracaminte, tesaturi si materiile textile, necesare pentru contractele de lohn, au crescut cu doar 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, semn ca acest tip de business si-a atins limitele. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO