Prima pagina

Faber a intrat in coasta lui Patriciu

11.11.2004, 00:00 34

Firma Faber Invest and Trade a fost raportata ieri ca actionar semnificativ al Rompetrol Rafinare (Petromidia), cea mai mare companie a grupului Rompetrol.  Faber Invest a cumparat pachete importante de actiuni pe Bursa in ultimele saptamani ajungand astfel sa detina 5% din Petromidia. Pe piata nu exista date certe privind actionarii Faber.
Faber a cumparat luna trecuta de la SIF Transilvania un pachet de 4,7% din actiunile Petromidia, pachet pe care a platit 11 milioane de euro. Tranzactia s-a derulat la un pret de 550 lei/actiune, inferior cotatiei actiunilor din acel moment. Faber a continuat sa achizitioneze actiuni Petromidia de la Bursa, ajungand astfel la 5% din capitalul companiei care opereaza cea mai mare rafinarie din Romania. Pachetul pe care Faber il detine la Petromidia valoreaza acum pe bursa 14,3 milioane de euro. Principalul actionar al Petromidia este grupul Rompetrol cu o detinere de 64% din actiuni.
Pe piata circula informatii conform carora Faber ar avea legaturi cu oamenii de afaceri Marian si Octavian Iancu si cu Ovidiu Tender. Fratii Iancu sunt proprietarii companiei VGB Oil, o firma de comert exterior cu produse petroliere, care lucra cu rafinaria Rafo Onesti. Ovidiu Tender detine mai multe companii din domeniul utilajului energetic, o societate de prospectiuni geologice pentru industrie petroliera si este actionar majoritar la societatea de asigurari ARDAF.
Principalul actionar al grupului Rompetrol, omul de afaceri Dinu Patriciu s-a aflat la inceputul anului in conflict deschis cu Marian Iancu si Tender. El i-a acuzat pe cei  doi ca au incercat sa-l santajeze cu dezvaluirea unor informatii despre Rompetrol si privatizarea Petromidia. Patriciu  a afirmat ca cei doi au dorit sa preia controlul Rompetrol prin fuziune cu Rafo. Tender si Iancu au respins aceste acuzatii.
Contactat de Ziarul Financiar omul de afaceri Ovidiu Tender a declarat ca nu are nici o legatura cu Faber Invest.
Surse din piata afirma ca Faber intermediaza exporturile de produse petroliere ale Rafo Onesti catre piata nord - americana, in special SUA. Aceleasi surse au declarat pentru ZF ca Marian Iancu este presedinte al societatii. Marian Iancu nu a putut fi contactat, iar fratele acestuia, Octavian Iancu nu a dorit sa comenteze asupra unei posibile legaturi cu Faber.
Dinu Patriciu a declarat: "Nu stiu ce va face Faber cu 5%".
Actiunile Petromidia s-au aflat in ultimele saptamani pe o tendinta ascendenta inceputa dupa ce SIF Transilvania a vandut tot pachetul de actiuni pe care il detinea. Actiunile companiei au incheiat ieri ziua la 690 lei/actiune, pret identic cu cel din sedinta anterioara. Valoarea bursiera a companiei este de 285 milioane de euro.
Dupa listarea la Bursa in aprilie, Petromidia a intrat in atentia unor investitori financiari straini care au cumparat actiuni.
Cifra de afaceri a companiei a ajuns la 31.714 miliarde de lei (773 milioane de euro), in crestere cu 28% fata de primele noua luni ale anului trecut. Cresterea pretului titeiului si scumpirea pretului la carburanti pe piata interna a crescut afacerile Rompetrol Rafinare, care a anuntat recent ca va intra pe piata benzinariilor. Compania va achizitiona cel mai probabil compania care opereaza reteaua de benzinarii a grupului, Rompetrol Downstream.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO