Prima pagina

Farmexpert, cumparata de nemti

08.06.2006, 00:00 33

Distribuitorul german de medicamente Andreae-Noris Zahn (ANZAG) si-a anuntat ieri intrarea pe piata romaneasca prin achizitia companiei Farmexpert, care a raportat anul trecut afaceri de circa 90 mil. euro.

Nemtii urmeaza sa preia un pachet de 60% din actiunile Farmexpert DCI Bucuresti, situata intre primii zece jucatori pe piata distributiei de medicamente, valoarea tranzactiei nefiind facuta publica. Unii consultanti specializati in fuziuni & achizitii afirma ca valoarea de piata a unei firme de distributie din sectorul medicamentelor se stabileste prin aplicarea unui multiplu intre 0,8 si 1 la cifra de afaceri. In aceste conditii, pachetul de 60% ar valora peste 40 mil. euro. Aceasta este prima tranzactie de pe piata de distributie de medicamente si survine la putin timp dupa ce doi mari producatori Sindan si Terapia au fost vanduti pentru sume record.

Farmexpert, care detine 9% din piata, concureaza cu Mediplus, Relad, Farmexim, Europharm Distributie, Fildas Trading sau PharmaFarm.

"Romania este una din cele mai populate tari din Europa Centrala si de Est, cu sanse reale de aderare la Uniunea Europeana in viitor, iar acest contract ne va ajuta mai bine sa contracaram politica restrictiva din domeniul sanatatii, care caracterizeaza piata germana", a spus Thomas Trumper, presedintele ANZAG. Reprezentantii Farmexpert nu au putut fi contactati pentru mai multe informatii.

Fondatorul si actionarul majoritar al Farmexpert este doctorul Eugen Banciu. Anul trecut, Farmexpert a realizat un profit de 4,5 mil. euro. Compania detine o retea de 6 depozite locale, la Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Cluj, Iasi si Timisoara, precum si 8 birouri de reprezentare. Numarul de clienti este de 3.500 de spitale si farmacii, in timp ce portofoliul de produse este concentrat pe importuri in proportie de 70%. ANZAG este unul din jucatorii mari din distributia de medicamente din Germania, cu afaceri de 3,4 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO