Prima pagina

Finantele ezita la impozitarea avantajelor in natura pe 2002

24.01.2003, 00:00 19

Agitatia creata de perspectiva impozitarii retroactive a avantajelor in natura primite in 2002 de salariat de la angajator dupa niste norme metodologice care intarzie sa apara in forma oficiala, a pus pe ganduri ministerul finantelor.
In ultimele zile normele au suferit mai multe modificari care sa conduca la o solutie de compromis: pentru 2002, avantajele in bani si in natura inregistrate de angajator drept cheltuieli nedeductibile vor fi considerate neimpozabile, urmand ca regula jocului sa se schimbe pentru 2003. Este si cazul primelor de asigurare platite de angajator in contul salariatului.
Normele de impozitare a venitului au fost aprobate de Guvern in luna decembrie 2002, cu mai bine de un an intarziere fata de termenul prevazut de Ordonanta 7/2001 privind impozitul pe venit.
De atunci, toata lumea a asteptat cu sufletul la gura sa vada cum lamuresc normele respective mai multe probleme neclare - modul de inregistrare si impozitare a asa-numitelor avantaje in natura primite de salariat de la angajator, inclusiv regimul de impozitare a primelor de asiguare suportate de angajator in contul salariatului.
Asteptarea continua, pentru ca ministerul finantelor nu se hotaraste sa trimita normele la Monitorul Oficial, continuand sa le modifice. Acestea au ajuns la varianta numarul trei, pe care, potrivit unor surse oficiale, ministrul finantelor Mihai Tanasescu urma sa o prezinte aseara in sedinta de guvern.
Varianta respectiva precizeaza explicit ca, incepand din 2003 cei care obtin venituri salariale de la aceeasi firma care ii plateste si prime de asigurare, platesc impozit pe venitul cumulat, ca si cand ar primi un singur salariu.
"Genul acesta de polite si-a dat obstescul sfarsit. Nu le ramane angajatorilor decat sa se gandeasca la alte solutii pentru a incerca sa diminueze fiscalitatea atat de apasatoare asupra veniturilor salariatilor", a declarat pentru Ziarul Financiar Alex Massaci, tax manager la firma de consultanta PricewaterhouseCoopers.
Un anumit grad de incertitudine persista atat timp cat nu exista nici o pozitie oficiala legata de acest subiect.
"Este de asteptat ca pentru 2002 Fiscul sa nu se lege de avantaje in natura care nu par flagrante, cum ar fi de cartela telefonica data angajatului de firma conform unei politici interne a acesteia", crede Massaci.
Mai sigur este ca in 2003 nu va mai fi de gluma cu foaia de parcurs pentru folosirea autoturismului firmei sau cu monitorizarea convorbirilor telefonice in interes de serviciu. 
Ordonanta 7/2001 privind impozitul pe venit trebuia sa aiba norme in termen de trei luni de la publicare, termen ignorat de ministerul finantelor. Ordonanta a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2002 fara norme. Potrivit analistilor, exista riscul ca Finantele sa controleze declaratiile de impozit pe 2002 in spiritul unor norme metodologice date in 2003. Deocamdata nu ramane decat asteptarea publicarii normelor in Monitorul Oficial, intr-o forma sau alta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO