Prima pagina

FMI nu slabeste guvernul cu reformele

07.02.2003, 00:00 4

Guvernul Nastase nu scapa prea curand de acordul stand-by cu FMI. Actualizat si prelungit pana in august 2003 din cauza repetatelor intarzieri, programul are nevoie de inca un memorandum care sa stabileasca noi obiective pentru prima jumatate a acestui an.
"Se lucreaza deja la o noua scrisoare suplimentara de intentie care sa includa tinte de performanta care trebuie atinse pana la 30 iunie 2003", a declarat pentru Ziarul Financiar un oficial din ministerul finantelor.
Neven Mates, negociatorul-sef al FMI pentru Romania, vine luni la Bucuresti pentru a le da noi teme autoritatilor la capitolele reforma structurala si privatizare, care inregistreaza restante.
Cu tot optimismul oficialilor romani, evolutia acordului sta sub semnul mai multor "daca". Daca textul memorandumului va fi finalizat in cursul actualei vizite a misiunii FMI, documentul ar putea fi discutat in boardul Fondului la sfarsitul lunii martie-inceputul lui aprilie. Avizul directorilor FMI conditioneaza eliberarea celei de-a patra transe a imprumutului stand-by, in valoare de circa 75,3 milioane dolari. Apoi, indeplinirea obiectivelor fixate pana la 31 iunie ar urma sa fie evaluata de o noua misiune a FMI, in luna iulie. Daca rezultatul evaluarii respective va fi pozitiv acesta va fi supus analizei boardului institutiei in august, cand Romania ar putea obtine ultimele doua transe din imprumut, cumulate.
FMI vrea ca guvernul Nastase sa se angajeze in noua scrisoare de intentie ca va incepe privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) prin vanzarea unui pachet de pana la 25% din actiuni Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si diviziei de investitii a Bancii Mondiale - International Finance Corporation. Fondul accepta ideea ca piata internationala nu este favorabila in acest moment privatizarii unei banci de marimea BCR, insa doreste ca scrisoarea suplimentara de intentie sa includa noi termene concrete privind procesul de privatizare.
Pe masa negocierilor care incep saptamana viitoare stau si vechile probleme, nerezolvate si reluate de la o scrisoare de intentie la alta: gradul de incasare a facturilor la energia termica, restructurarea si privatizarea unor societati precum Siderurgica Hunedoara si Tractorul Brasov, debransarea datornicilor catre furnizorii de utilitati, restructurarea si privatizarea in sectorul energetic.
Reforma structurala, prin care ar trebui crescuta ponderea sectorului privat in produsul intern brut al Romaniei, este un alt capitol la care guvernul trebuie sa-si innoiasca angajamentele.
O echipa de experti ai Fondului au inceput inca de marti discutiile de evaluare a indeplinirii angajamentelor luate de autoritati in toamna anului trecut. Prima vizita a fost la Autoritatea pentru Privatizare, unde s-au interesat de masurile de disciplinare financiara a societatilor aflate in pregatire pentru vanzare.
Reformele prevazute in acordul semnat in octombrie 2001 si prevazut sa dureze 18 luni, au fost indeplinite atat de lent incat Romania a obtinut dreptul de a imprumuta de la FMI numai trei transe din cele circa 380 mil.$, prima la momentul semnarii, iar ultimele doua cumulat in septembrie 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO