Prima pagina

Fond de garantare pentru investitorii in actiuni

Fond de garantare pentru investitorii in actiuni
10.08.2004, 00:00 106

Comisa Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) lucreaza in prezent la doua regulamente care pot schimba esential fata pietei de capital romanesti pana la sfarsitul acestui an. Unul este regulamentul privind fondul de compensare a investitorilor, a carei existenta va permite despagubirea investitorilor intr-un mod asemanator fondului de garantare a depozitelor bancare.
De asemenea, incepand de azi, CNVM va discuta si legislatia secundara pentru societatile de investitii financiare (SIF), prevederile fiind printre cele mai asteptate de investitorii de la Bursa.
Fondul de compensare a investitorilor, introdus de noua legislatie a pietei de capital, intrata in vigoare in urma cu o luna, va despagubi investitorii in cazul in care societatea de brokeraj sau cea de administrare a investitiilor nu pot sa le returneze banii sau actiunile pe care le detin in numele clientilor. Legea nu prevede compensatii din partea fondului si pentru investitorii in fondurile mutuale ci doar pentru cei care detin conturi individuale la societatile de administrare a investitiilor.
"Fondul va compensa investitorii numai in cazul in care o societatea de servicii de investitii financiare sau cea de administrare a investitiilor intra in incapacitate de plata, indiferent daca incapacitatea de plata s-a datorat sau nu unor fapte ilegale," a explicat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM. Fondul nu va compensa insa prejudiciile aduse de fapte ilegale ale brokerilor sau administratorilor de conturi in cazul in care societatea nu intra in incapacitate de plata.
Fondului va fi organizat sub forma de societate pe actiuni, avand drept actionari societatile de brokeraj si societatile de administrare a investitiilor care gestioneaza conturi individuale de investitii. Fondul ar urma sa fie administrat de un Consiliu de Administratie, stabilit de actionari.
Brokerii spun ca fondul de compensare este o idee buna, dar cei mai multi se tem de costurile pe care va trebui sa le suporte. Nivelul contributiilor va fi stabilit de CNVM in cadrul legislatiei secundare.
"Fondul de compensare al investitorilor este o idee buna, dar trebuie aplicata astfel incat sa nu afecteze activitatea societatilor de brokeraj. Daca cheltuielile cu fondul vor fi nejustificat de mari, acestea ar putea fi transferate clientilor, prin cresterea comisioanelor" spune Razvan Pasol, presedintele societatii Intercapital Invest. El nu crede ca investitorii de pe piata de capital vor fi dispusi sa plateasca comisioane mai mari pentru plusul de siguranta adus de fondul de compensare.
"Constituirea fondului este mai mult o chestiune de imagine. In ultimii ani nu au fost situatii in care o societate sa nu isi poata respecta obligatiile fata de clienti, iar in ultimii ani societatile de brokeraj "de apartament" au disparut," spune Pasol.
Daca sunt luate in considerare celelalte prevederi ale legislatiei este destul de greu ca o societate de brokeraj care nu comite fapte ilegale sa nu poata restitui banii sau actiunile clientilor, chiar daca intra in faliment. Societatile de brokeraj trebuie sa pastreze banii clientilor intr-un cont bancar separat, iar actiunile pe care le cumpara de la Bursa de Valori sunt inregistrate tot pe numele clientilor. Spre deosebire de Bursa, actiunile cumparate de brokeri de la Bursa Electronica RASDAQ sunt inregistrate pe numele societatii de brokeraj.
"Cred ca increderea investitorilor va creste, dar contributiile la fond nu trebuie sa fie impovaratoare pentru operatorii de pe piata," este de parere si Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.
Fondului va fi constituit din contributiile initiale ale actionarilor, care vor plati si contributii anuale. Fondul va dispune si de venituri din plasamente cu risc scazut in instrumente monetare.
"Este o idee buna si noi acceptam aceste prevederi," spune Petru Prunea, presedintele societatii SSIF Broker din Cluj-Napoca. El a tinut insa sa precizeze ca fondul de compensare nu va aduce nici un avantaj societatii pe care o reprezinta, aceasta avand cel mai ridicat nivel al capitalului social de pe intreaga piata. Prunea nu a dorit sa se pronunte asupra nivelului contributiilor care ar trebui platite de societati.
Nivelul maxim al compensatiilor pe care un investitor il va putea primi de la fond va fi destul de redus in compartie cu sumele vehiculate pe piata de capital, unde valoarea medie zilnica a tranzactiilor s-a ridicat in ultimele luni la peste 2 milioane de euro. In 2005 compensatia maxima la care un investitor va avea dreptul va fi de 2.000 de euro. Fondul de garantare a depozitelor din sistemul bancar garanteaza in prezent depozitele de la o banca in limita sumei de 6.000 de euro. Nivelul compensatiilor la care investitorii vor avea dreptul va creste treptat, potrivit proiectului de regulament al CNVM pana la 20.000 de euro in anul 2011.



Regulamentul SIF intra azi in Comisie
CNVM va incepe sa discute in sedinta de azi prevederile legislatiei secundare privind activitatea societatilor de investitii financiare (SIF), potrivit comisarului CNVM Paul Miclaus. El nu a dorit sa precizeze la ce se refera prevederile pe care Comisia le va lua in discutie, dar a supus ca s-ar putea ca SIF-urile sa nu fie nevoite sa isi modifice statutele dupa aparitia noilor reglementari.
Conform legislatiei, CNVM trebuie sa emita norme care sa includa reguli privind detinerea de actiuni SIF si politica de investitii a acestora. Legea pietei de capital este destul de confuza in privinta termenelor in care noile reglementari privind SIF-urile trebuie aplicate. SIF-urile trebuie sa se incadreze, conform legii, in noile prevederi in 18 luni de la intrarea in vigoare, Consiliile de Administratie ale acestora trebuie insa sa convoace Adunari Generale pentru modificarea actelor constitutive in termen de 60 de zile de la aparitia legii, iar CNVM trebuie sa publice normele de aplicare a legii, inclusiv cele privind SIF-urile in termen de 12 luni.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO