Prima pagina

Fondul Proprietatea vine pe Bursa intr-o luna

Fondul Proprietatea vine pe Bursa intr-o luna
24.02.2006, 20:48 19

Detinatorii de titluri de despagubire, unele in valoare nominala de milioane de euro, vor primi actiuni pe care le vor putea vinde la pretul dorit.

Fondul Proprietatea, considerat cea mai mare afacere a urmatorilor ani pe piata de capital, va fi listat pe Bursa de Valori in cateva saptamani, valoarea actiunilor care vor fi initial disponibile pe piata pentru tranzactionare urmnad sa fie de circa 500 milioane de euro.

Fondul este cel mai mare din Europa Centrala si de Est, cu o valoare contabila de 4 miliarde de euro, care va fi distribuita treptat in urmatorii ani celor ale caror proprietati au fost confiscare in mod abuziv in timpul regimului comunist.

"Speram ca intr-o saptamana sa incepem formalitatile de listare, iar in 4-5 saptamani sa avem fondul listat pe Bursa", a declarat pentru Ziarul Financiar Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de supraveghere al fondului. Raiffeisen Capital & Investment, societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank, va fi societatea care va intermedia listarea. Listarea este prevazuta in lege si presupune doar indeplinirea unor formalitati. De altfel, comisionul pe care Raffeisen il va incasa va fi de sub 3.000 de euro.

Momentul listarii va prinde probabil fondul fara un administrator si fara ca toate actiunile sa fie distribuite. Conform lui Nicolae Ivan, anul acesta vor fi disponibile in piata actiuni in valoare de circa 400-500 de milioane de euro, corespunzand titlurilor de despagubire emise de stat pana acum. Valoarea este putin mai mica decat valoarea actiunilor Petrom tranzactionabile in prezent pe piata.

Listarea pe Bursa a fondului va permite detinatorilor de titluri de despagubire sa transforme in bani hartiile primite de la Ministerul de Finante. Pe de alta parte, pentru investitori, fondul ar putea fi o oportunitate buna de plasament, datorita valorii ridicate a portofoliului si a dispersiei investitiilor fondului. La Bursa, din raportul cerere-oferta ar putea rezulta un pret al titlurilor mai mic sau mai mare decat valoarea nominala.

"In prezent suntem intr-o campanie de marketing pe de o parte pentru atragerea unor potentiali manageri ai fondului si pe de alta parte pentru a atrage potentiali investitori pentru actiunile fondului, pentru a asigura o lichiditate celor care vor sa vanda", spune Ivan.

Conform ultimelor informatii de pe piata cel mai mare titlu de despagubire emis pana acum in schimbul caruia se vor distribui actiuni este in valoare de 167 milioane de euro, o alta persoana detinand un titlu in valoare de aproximativ 100 milioane de euro.

Ivan apreciaza ca listarea fondului ar putea aduce anul acesta in Romania cateva sute de milioane de euro din partea investitorilor straini.

Nume mari ale industriei internationale a fondurilor se vor bate anul acesta pentru castigarea contractului de administrare a fondului care va aduce probabil venituri de cateva zeci de milioane de euro anual, in conditiile in care comisioanele uzuale de administrare pe piata internatioanla sunt de 1-2% pe an.

"Am avut intalniri cu reprezentanti ai societatilor de administrare 3I, Cheyenne Capital, Salomon Brothers, Nomura, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Dresner Bank sau Dexia si cred ca toate aceste nume vor aparea la licitatia pentru alegerea administratorului de fond", a declarat Nicolae Ivan pentru ZF. El a precizat ca urmeaza sa se intalneasca si cu reprezentantii altor grupuri financiare internationale.

Listarea pe Bursa nu este conditionata de alegerea unui administrator, presedintele fondului estimand ca managerul va fi desemnat in jurul datei de 1 iunie. Pana atunci fondul isi va alege un consultant juridic dintre cele 13 societati internationale care au depus oferte.

Pana acum fondul a selectat CEC drept banca cu care va lucra, in timp ce KPMG va asigura auditul. CEC ar putea asigura si serviciile de depozitare, daca isi va infiinta un departament specializat, in caz contrar fondul urmand sa selecteze o alta banca depozitara.

CEC impreuna cu Regisco vor asigura transformarea titlurilor de despagubire emise de Ministerul de Finante in actiuni. Intentia administratorului este de a crea o procedura automata pentru conversia titlurilor de despagubire in actiuni, cu exceptia cazului in care acestia nu doresc acest lucru. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO