Prima pagina

Fondurile britanice au ajuns la proiecte imobiliare de 1 mld. euro

Fondurile britanice au ajuns la proiecte imobiliare de 1 mld. euro

Portofoliul britanicilor (in mijloc, proiectele din Bucuresti)

24.07.2007, 19:39 15

Sase fonduri de investitii listate la bursa de la Londra au ajuns sa detina in Romania 30 de proprietati finalizate sau in diferite stadii de derulare cu o valoare totala de 939,5 milioane de euro.
"Furtuna" imobiliara declansata de britanici in ultimii doi ani a cuprins Bucurestiul si alte zece orase din tara.
Investitorii (Dawnay Day Carpathian - ilustrat cu D in desen -, Fabian Romania Property Fund, Equest Balkan Properties, North Real Estate Opportunities Fund si cele doua fonduri administrate de Charlemagne Capital - European Convergence Property Company si European Convergence Development Company) sunt implicati in toate segmentele pietei imobiliare, cu focus pe segmentele de retail si office.
Cele mai importante investitii realizate de aceste fonduri s-au concentrat in zona centrelor comerciale, unde cele zece proiecte de retail din portofoliul fondurilor au o valoare cumulata de 523,5 milioane de euro. Cel mai valoros activ este detinut de catre cei de la North, care au reevaluat la 95,8 mil. euro parcul de retail cumparat anul trecut la Sibiu pentru 82,7 mil. euro.
"Individual, cu un portofoliu de circa 200 de milioane de euro fiecare, acesti investitori nu sunt deosebit de mari. Impreuna insa reprezinta o buna parte din piata imobiliara locala, fiind cei mai activi dupa Immoeast", apreciaza Bogdan Georgescu, managing partner al companiei de consultanta imobiliara Colliers.
Segmentul de birouri atrage cele mai multe proiecte din portofoliul britanicilor, si anume 15 proprietati, cu o valoare cumulata de 263,85 mil. euro.
Cele mai importante proiecte de birouri aflate pe mainile investitorilor din insula sunt imobilul Cubic Centre, detinut de Fabian si aflat in dezvoltare in Pipera (60 mil. euro) si imobilul Millennium Business Center din apropierea Bursei de Valori Bucuresti, detinut de Charlemagne si reevaluat la peste 50 mil. euro.
Investitiile in birouri s-au indreptat doar catre piata Capitalei, in timp ce noua din cele zece proprietati detinute in afara Bucurestiului vizeaza segmentul centrelor comerciale.
"Randamentele pietei locale sunt inca la un nivel ridicat, iar aceste fonduri vor incepe sa vanda cand piata da dovada de stabilitate. Acest lucru se va intampla in circa doi-trei ani, cand randamentele vor fi de circa 6% pe segmentele de office si retail", a adaugat Georgescu.
Acesti investitori s-au orientat catre investitii cu o rentabilitate peste media pietei, proiectele detinute sau aflate in derulare oferind marje chiar si de peste 9%. Pentru majoritatea acestor investitori, o oferta de preluare la un randament de 6% ar fi de nerefuzat.
In actionariatul acestor firme nu intra doar companii britanice, ci si importante grupuri financiare internationale, precum Erste sau Deutsche Bank, in cazul fondului North.
"Nu cred ca este vorba despre apetitul investitorilor britanici, ci de cel al fondurilor care fac subscriptii de capital de pe piata financiara din Londra, acolo unde sunt prezenti majoritatea investitorilor de nivel international, private sau institutional", precizeaza George Teleman, partner al fondului de investitii Equest.
Equest detine noua proprietati pe piata locala, dintre care trei se afla in derulare, cu o valoare cumulata de 164,8 milioane de euro, la finalizarea proiectelor. Cel mai mare volum de investitii dintre fondurile analizate a fost anuntat de catre Dawnay Day, care va investi 277 de milioane de euro in cinci proiecte comerciale la Arad, Cluj-Napoca, Baia Mare si Satu Mare si Brasov, unde centrul MacroMall urmeaza a fi extins.
Fabian detine noua proprietati cu o valoare de 189,4 milioane de euro, in timp ce North are in portofoliu doar doua proprietati, cu o valoare de piata de 155,8 mil. euro.
Cele doua fonduri controlate de Charlemagne detin si deruleaza proiecte de 152,5 mil. euro.
O parte dintre fonduri nu s-au orientat doar catre proiecte de retail si office, asociindu-se cu dezvoltatori pentru proiecte rezidentiale importante, precum Asmita Gardens sau New Town sau atacand si dezvoltari logistice (Bucharest West Logistics Park) sau de parcari (Europark Car Park).
"Piata locala continua sa ramana atractiva pentru investitiile in real estate, intrucat diferenta fata de randamentele disponibile in Europa Centrala este pozitiva, desi s-a micsorat cu repeziciune. In plus, perceptia riscului s-a imbunatatit, iar climatul investitional este mai transparent", apreciaza reprezentantul Equest.
Investitiile britanicilor se concentreaza pe Bucuresti, unde detin 20 de proprietati, in timp ce restul activelor sunt in orase mari, precum Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu sau Brasov.
Piata imobiliara a intrat de cativa ani in atentia investitorilor straini care au inceput proiecte de mari dimensiuni in Romania, tinand cont de caracterul emergent al pietei care face din investitiile pe piata de profil unele din cele mai profitabile din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO