Prima pagina

Fondurile mutuale lansate in vara au pierdut pana la 23%

28.11.2007, 18:29 15

Cele mai noi fonduri de actiuni de pe piata au fost si cele mai expuse corectiilor bursiere din ultimele luni, cele trei fonduri lansate in vara acestui an de Investica si Raiffeisen Asset Management inregistrand randamente negative de pana la 23% din momentul lansarii si pana in prezent.
Indicele BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, a pierdut in ultimele patru luni circa 20%, astfel ca marea provocare a administratorilor de fonduri a fost limitarea pierderilor sub acest nivel.
Majoritatea fondurilor de actiuni si diversificate au inregistrat scaderi semnificative ale randamentelor in ultimele patru luni, pierzand in medie aproape jumatate din castigul din primele sapte luni ale anului.
Activele toale ale fondurilor mutuale au stangat in ultimele patru luni in jurul nivelului de 260 mil. euro, dupa ce crescusera cu 30% de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii iulie, in conditiile in care investitorii si-au diminuat investitiile in fonduri speriati de corectia bursiera.
Societatea de administrare a investitiilor Investica a fost primul administrator care a lansat anul acesta, in luna august, un fond deschis de investitii. Fondul Investica Altius, cu plasamente pe piata actiunilor, a raportat din momentul lansarii si pana in prezent un randament negativ de 6%.
"Lansarea fondului de actiuni Investica Altius a coincis cu declinul pietei bursiere. Pana in prezent, fondul a marcat un randament negativ de 6%, in contextul in care deprecierea pietei a fost de aproximativ 30% in intervalul cuprins intre lunile august si noiembrie", spune Leonard Visan, director general al SAI Investica.
A urmat societatea Raiffeisen Asset Management (RAM) care la sfarsitul lunii august a lansat fondul Raiffeisen Romania Actiuni, cu un randament negativ de 23% pana in prezent. La sfarsitul lunii septembrie, RAM a scos un nou fond pe piata, Raiffeisen Confort, care a adus investitorilor un randament negativ de 4% in intervalul 25 septembrie-27 noiembrie.
"Scaderea fondului Raiffeisen Confort a fost destul de mica in comparatie cu cea a pietei, pentru ca strategia de investitii a avut in vedere diminuarea plasamentelor in actiuni si cresterea volumului de active plasate in obligatiuni atunci cand piata era in scadere. In ceea ce priveste randamentul negativ al Raiffeisen Romania Actiuni, fondul de actiuni a intrat pe o piata in scadere", spune Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management, adaugand ca majorarile de capital au avut de asemenea un impact negativ asupra randamentelor.
"De mult nu am mai vazut randamente de o cifra pe Bursa. Corectiile bursiere au dus la preturi promotionale ale actiunilor", continua Mihail Ion. Chiar daca valoarea unitatii de fond a scazut mult in ultimele luni, investitorii nu se inghesuie sa subscrie la fondurile de investitii, alegand sa fie precauti. Mai mult, presedintele RAM declara ca "nivelul subscrierilor este egal cu cel al rascumpararilor in momentul de fata".
Lichiditatea redusa a pietei obligatiunilor si a instrumentelor cu venit fix, care pot servi ca "adapost" in perioada corectiilor bursiere, a lasat administratorii de fonduri de actiuni fara alternative de investitii.
"Consider ca am performat destul de bine in perioada corectiilor bursiere. Lichiditatea redusa a pietei de obligatiuni si titluri de stat a scos din ecuatie adapostirea activelor fondului in astfel de instrumente, care pot servi, in momentele de corectii bursiere, drept un mijloc de protectie a randamentelor", explica Leonard Visan.
Momentul nu tocmai prielnic al intrarii pe piata este strans legat de primirea avizului de autorizare a fondurilor din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Ambii administratori au trimis documentatia de autorizare in luna mai la CNVM, primind avizul in luna august.
"Nu poate fi vorba despre pierderea unor oportunitati, pentru ca pe termen lung, vor mai aparea ocazii de crestere", sustine Mihail Ion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO