Prima pagina

Fondurile straine au luat pachete bune din SIF-uri

Fondurile straine au luat pachete bune din SIF-uri
08.11.2005, 19:31 12

Fondurile straine de investitii au intrat puternic in ultimele luni in actionariatul societatilor de investitii financiare (SIF), ajungand la cote de peste 10% din capitalul acestora, in urma ridicarii restrictiei de a cumpara mai mult de 0,1% din capitalul SIF-urilor, unele dintre cele mai valoroase companii de pe piata.

Investitorii pot cumpara incepand din luna august a acestui an pana la 1% din capitalul unei SIF, ceea ce inseamna ca pot investi aproape 15 mil. euro in cele cinci SIF-uri. Pana in urma cu cateva luni, un fond strain nu putea plasa mai mult de cateva sute de mii de euro in actiuni SIF, valoare a investitiei care nu merita efortul pentru unii manageri. SIF-urile controleaza 30% din BCR, cea mai mare banca de pe piata, a carei valoare se ridica la 4,5-5 miliarde de euro.

"Fondurile straine de investitii au ajuns la 12-13% din capitalul nostru. Detinerile lor fluctueaza in jurul acestei valori pentru ca unii mai cumpara, iar altii vand", spune Costel Ceocea, vicepresedinte al SIF Moldova. El a mai spus ca principalele tari de in care sunt inregistrate fondurile de investitii prezente in actionariatul societatii sunt Grecia si Cipru.

O cota de aproximativ 15% din actiunile SIF Transilvania este controlata de fondurile straine de investitii, afirma de asemenea recent Mihai Fercala, presedintele societatii.

SIF-urile au o structura a actionariatului foarte dispersata, astfel ca pachetele de 10-15% din actiuni detinute deja de fondurile straine inseamna foarte mult in "matematica" Adunarilor Generale ale Actionarilor.

"Fondurile straine au cumparat intr-adevar dupa ridicarea pragului. Am clienti straini care au atins deja pragul de 1% din actiuni", spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului HVB. Un pachet de actiuni reprezentand 1% din capitalul unei SIF valoreaza pe piata in jur de 3 milioane de euro.

"Cand cumpara SIF-uri, fondurile straine cumpara un portofoliu de actiuni romanesti, bazandu-se pe perspectivele de crestere din Romania. Fata de achizitionarea unui portofoliu propriu de actiuni, o investitie in SIF-uri are dezavantajul ca nu poti sa renunti la actiunile care ti se par scumpe", mai spune Ionescu.

Investitorii aflati in spatele fondurilor straine de investitii nu apreciaza de obicei ideea managerilor de a investi banii lor in alte fonduri de investitii (asa cum sunt SIF-urile de exemplu) pentru ca asta inseamna ca investitorul plateste de mai multe ori comisioane de administrare pentru ca banii sai sa fie investiti.

Pentru multi dintre manageri SIF-urile par insa o afacere buna nu pentru capacitatea acestora de a administra un portofoliu, ci pentru faptul ca dupa unele calcule sunt sube-valuate pe Bursa in raport cu valoarea reala a activelor.

Desi nu actioneaza in mod concertat, fondurile straine de investitii ar putea deveni cei mai importanti actionari ai SIF-urilor. Cu toate acestea este putin probabil ca acestea sa schimbe modul in care SIF-urile sunt administrate. "Fondurile straine sunt de cele mai multe ori investitori pasivi: foarte rar voteaza in Adunarile Generale si nu propun oameni pentru Consiliile de Administratie", spune Valerian Ionescu.

Actiunile SIF-urilor au fost dupa ridicarea pragului de detinere printre cele mai urmarite de analistii societatilor de brokeraj care lucreaza cu investitorii straini. Multi dintre analisti avanseaza in prezent valori de peste 2 lei pentru actiunile SIF, in timp ce doar una dintre ele, SIF Oltenia, depaseste aceasta valoare.

Activele contabile ale SIF-urilor sunt calculate dupa o metoda a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care nu urmareste exact valoarea actuala de piata a celor mai multe din active. Procesul de privatizare a BCR a adus recent in atentia investitorilor valoarea celor 6% din actiunile bancii detinute de fiecare SIF. Aceste pachete sunt inregistrate in portofoliile SIF la valoarea contabila, dar valoarea lor de piata ar putea fi de pana la cinci ori mai mare.

Ridicarea pragului de detinere si privatizarea BCR au facut anul acesta ca SIF-urile sa fie cele mai bune plasamente de la Bursa, cu o crestere medie de 120% de la inceputul anului.

SIF-urile detin 6% din BCR si 5% din BRD, alaturi de pachete de actiuni la alte cateva sute de societati, printre care Banca Transilvania, Bancpost sau Petrom. La finalul sedintei bursiere de ieri, capitalizarea bursiera a celor cinci SIF-uri depasea 1,4 miliarde de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO