Prima pagina

FRAI pregateste un exit de peste 100 mil. euro

FRAI pregateste un exit de peste 100 mil. euro
13.01.2006, 19:41 16

Fondul de investitii romano-american a ales investitorii cu care va negocia vanzarea la pachet a companiilor de servicii financiare.

Fondul Romano - American de Investitii (FRAI) negociaza vanzarea la pachet a participatiilor pe care le detine la societatile Domenia Credit, Motoractive si Estima Finance in cadrul unei afaceri estimate la 100 - 120 milioane de euro, au declarat pentru ZF surse din piata.

Caja de Madrid, care opereaza a doua banca de economisire de pe piata Spaniei, si britanicii de la HFC Bank, parte a gigantului financiar HSBC, se numara printre ofertantii de pe lista scurta care discuta achizitia pachetelor majoritare in cele trei societati controlate de FRAI. Potrivit surselor citate, pe lista scurta au fost retinute mai mult de trei grupuri financiare din cei douasprezece investitori care au depus oferte in luna decembrie.

Fondul Romano - American de Investitii detine 60% din actiunile firmei Domenia Credit, specializata in acordarea de credite ipotecare, un pachet de 79% din Motoractive, una dintre cele mai mari companii de leasing independente de pe piata, respectiv un pachet de 72,5% din actiunile Estima Finance, afacere din domeniul creditelor de consum. Restul actiunilor la Estima Finance se afla in posesia retailerului de electrocasnice DoMo - numarul doi de pe piata de profil.

Sursele citate mai afirma ca vanzarea celor trei societati s-ar putea perfecta pana in luna martie.

Fondul Romano - American de Investitii cauta astfel sa faca un exit foarte profitabil intr-un moment cat se poate de favorabil, activele romanesti fiind la mare cautare de catre investitorii straini dupa vanzarea companiei Credisson in sectorul societatilor de servicii fiannciare si a privatizarii BCR.

Reprezentantii Fondului Romano - American de Investitii nu au dorit sa comenteze pe tema acestei afaceri. Domenia Credit, creata in 2003 de catre FRAI, si-a majorat recent capitalul social cu 1,36 mil. euro de la valoarea initiala de 3 mil. euro.

Specializata in acordarea de credite ipotecare, Domenia Credit planuieste sa se transforme in banca de credit ipotecar, dupa ce va fi perfectat cadrul legal. Sub statutul de banca ipotecara, Domenia va putea sa emita obligatiuni ipotecare, sa atraga credite de pe piata de capital sub forma de obligatiuni si, pe termen lung, surse de creditare accesibile.

Din actionariatul Domenia Credit mai fac parte Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), International Finance Corporation (IFC - divizia de investitii a Bancii Mondiale) si DEG - Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft GmbH, care detin impreuna 40%. Pentru 2005, estimarile reprezentantilor companiei aveau in vedere un volum de credite acordate de 12 mil. euro.

Compania de leasing Motoractive estima pentru anul trecut o valoare a contractelor de peste 90 mil. euro si un profit de 3,7 mil. euro. Germanii de la DEG detin 21% din actiuni.

Estima Finance avea bugetata pentru anul trecut o valoare a contractelor de peste 70 mil. euro. FRAI detine si 20% din actiunile companiei DoMo. FRAI este unul dintre cele mai active fonduri de investitii de pe piata romaneasca, avand in portofoliu companii precum producatorul de lacuri si vopsele Policolor sau producatorul de articole de cauciuc Rolast.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO