Prima pagina

France Telecom a dat 523 mil. dolari pentru inca 23% din Orange

France Telecom a dat 523 mil. dolari pentru inca 23% din Orange
15.04.2005, 19:50 34

France Telecom, prin divizia sa de telefonie mobila Orange, a cumparat de la un consortiu condus de AIG New Europe Fund 23,36% din actiunile operatorului Orange Romania pentru 523 milioane de dolari (408,5 milioane de euro) in cash.

Tranzactia permite evaluarea valorii de piata a operatorului la 2,273 mld. $ (1,776 mld. euro) sau aproximativ 450 de dolari (351,5 euro) pe abonat.

Surse din piata spun insa ca pretul platit de France Telecom pentru acest pachet de actiuni a fost redus - pentru ca a cumparat de la un actionar minoritar - astfel incat valoarea de piata a Orange Romania este in realitate mai mare.

Tranzactia s-a realizat la de 4,8 ori valoarea EBITDA (profit inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizare) obtinut de Orange anul trecut, corespunzand pachetului de actiuni detinut de consortiu. "Este un multiplu rezonabil avand in vedere faptul ca era vorba de o participatie minoritara, care conferea drepturi reduse," a declarat pentru ZF Doina Popescu, director pentru Romania al AIG - CET Capital Management.

Oficialii Orange Romania nu au dorit pentru moment sa comenteze aceasta tranzactie. Participatia France Telecom la Orange Romania se ridica in prezent la 96,63%, fata de 73,27% pana acum. Restul de actiuni sunt detinute de companiile MBL Computers si Radcom, controlate de omul de afaceri Nicolae Badea. El nu a dorit sa comenteze tranzactia.

Consortiul de investitori condus de AIG New Europe Fund cuprindea si Polish Enterprise Fund, Innova/98, Communications Venture Partners, BancBoston - care apartine acum Bank of America, precum si Societe Generale Romania Fund si Alcatel. Tranzactia a fost intermediata de Ph. Villin Conseil si Edmond Rotschild Corporate Finance.

Consortiul, in care AIG New Europe Fund era majoritar, si-a multiplicat banii investiti in Orange de aproape patru ori din anul 2000 cand a cumparat pachetul de actiuni.

Castigul corespunde unui randament anual de aproximativ 30%. Vanzarea pachetului de la Orange a fost ultima tranzactie a AIG New Europe Fund in Romania, fondul urmand sa restituie investitorilor banii pe care i-a administrat.

Prin aceasta tranzactie France Telecom isi continua politica prin care vizeaza achizitia integrala a diviziilor sale care s-au remarcat prin rezultate bune - cresterea constanta a bazei de clienti, a incasarilor si a profitului.

Inca din 2003 France Telecom a preluat integral divizia de telefonie mobila Orange. A continuat cu divizia de Internet Wanadoo si apoi cu divizia de servicii Equant. Pe de alta parte, a iesit din joc de pe pietele unde diviziile sale nu se aflau in primele trei pozitii sau aveau o cota de piata sub 20%, cum a fost cazul cu filiala Orange din Danemarca.

Orange Romania a incheiat anul trecut cu incasari de 772 mil. $ (622,5 milioane euro), cu mai bine de 46% peste cifrele din 2003.

Profitul operational inainte de cheltuieli de amortizare (EBITDA) a fost estimat la 400 de milioane de dolari (322,5 milioane euro).

Anul trecut compania a inregistrat aproape 1,6 milioane de noi clienti si a trecut pragul de 5 milioane de utilizatori in luna ianuarie 2005. Rezultatele pentru primul trimestru din 2005 vor fi facute publice de France Telecom la 28 aprilie, conform programului oficial.

Operatorul si-a propus ca anul acesta sa atraga inca minimum un milion de clienti. Pentru aceasta, va investi cel putin 200 de milioane de dolari (155 milioane de euro) pentru dezvoltarea retelei si extinderea serviciilor oferite, fata de investitiile de 180 de milioane de dolari (150 milioane de euro) realizate anul trecut. In total, de la lansarea serviciului, in Orange au fost investiti in Romania aproape 1 miliard de dolari (770 milioane de euro).

Si competitorul sau Connex a trecut recent printr-o modificare a actionariatului, grupul britanic Vodafone devenind actionar majoritar prin achizitia unui pachet de 79% din actiuni de la TIW in urma unei tranzactii evaluate la 2,95 miliarde de dolari (2,27 mld.euro). Un pachet mic de actiuni la Connex este detinut de vicepremierul George Copos, patronul echipei de fotbal Rapid. dan.dragomir@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO