Prima pagina

Furnizorii vin cu investitii inaintea Mercedes

21.02.2008, 19:02 19

Producatorul german de componente pentru motoare Mercedes A-Klasse, compania Kolbenschmidt Pierburg, va investi pana la 120 de milioane de euro intr-o fabrica amplasata la Dej, judetul Cluj.
Aceeasi zona este vizata chiar de concernul german Daimler pentru deschiderea unei unitati de productie Mercedes de 400 mil. euro, constructorul auto urmand sa decida daca va veni in judetul Cluj sau va alege localitatea poloneza Wroclaw.
Oficialii Kolbenschmidt Pierburg au vizitat in mai multe randuri Parcul Industrial Dej si, potrivit oficialilor locali, grupul german intentioneaza sa concesioneze 15 hectare de teren. Constructia fabricii este programata sa demareze in urmatoarele luni, astfel incat sa inceapa productia anul viitor, au spus sursele citate. Principalii clienti ai fabricii vor fi Mercedes, Porsche si Jaguar.
Contactati de ZF, reprezentantii Kolbenschmidt Pierburg au confirmat ca in acest moment sunt in faza de planificare a investitiei din Romania.
"Din acest motiv, nu putem furniza detalii nici cu privire la momentul in care va demara proiectul din Parcul Industrial Dej, nici cu privire la valoarea exacta a investitiei sau la numarul de angajati cu care vom lucra", au spus reprezentantii companiei. Surse apropiate proiectului au declarat insa ca investitia se situeaza intre 80 si 120 de milioane de euro.
Grupul german, cu venituri anuale de peste doua miliarde de euro, include cinci divizii, investitia din Romania urmand sa fie realizata de KS Aluminium Technologie, specializata in productia de bloc motoare pentru autoturisme. Divizia a avut in 2006 vanzari de 224 de milioane de euro.
La nivel mondial, Kolbenschmidt Pierburg detine peste 30 de fabrici in Europa, Asia si America de Sud, iar anul trecut a realizat vanzari de 2,18 miliarde de euro.
In ceea ce priveste intentiile concernului Daimler, presa internationala a relatat recent ca Romania este favorita ca locatie pentru construirea unei noi uzine. Aceasta va produce, incepand cu 2011, noile modelele A-Klasse si B-Klasse, destinate atat pietelor din vestul Europei, cat si tarilor emergente.
Fabrica Mercedes ar urma sa functioneze in parcul industrial Tetarom III, unde Nokia a inceput deja productia. In parcul industrial din Dej mai sunt prezente companiile Trelleborg si ACE-Fujikura care activeaza tot in domeniul producerii de componente auto. Investitiile celor doua depasesc 20 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO