Prima pagina

Grupul Paneuro a investit prea mult si acum se reorganizeaza

23.06.2004, 00:00 327


Grupul Paneuro, cu activitati in comertul cu piese auto, IT, vanzari de motociclete si de masini, a decis sa isi reorganizeze activitatea pe centre de profit, dupa s-a masiv in ultimii ani si nu a mai putut sustine investitiile.
Mai mult, investitiile supradimensionate au determinat cea mai mare companie din cadrul grupului Paneuro Trading, specializata in importul si distributia de piese auto sa se pregateasca de declansarea procedurii de reorganizare judiciara.
Au fost facute o serieextins  de demersuri si cred ca la sfarsitul acestei luni va fi inaintata cererea de declansare a procedurii de reorganizare judiciara pentru Paneuro Trading , a declarat pentru ZF Claudia Badiu, membru in cadrul Boardului Paneuro.
Cum a ajuns insa cea mai mare companie din cadrul grupului Paneuro in situatia de a depune cerere de declansare a procedurii de reorganizare judiciara?
A fost vorba de o serie de factori. Unul dintre acestia a fost reprezentat de mutarea in anul 2002 a sediului Paneuro Trading de la Targu Mures la Bucuresti. Au urmat investitii foarte mari, supradimensionate, care nu s-au regasit in rezultatele companiei , a completat reprezentanta Paneuro.
Paneuro Trading a inchiriat in luna martie a anului 2002 o suprafata de peste 570 de metri patrati in Grand Offices, complexul de spatii de birouri existent in cadrul hotelului Marriott, iar in toamna aceluiasi an a ajuns la o suprafata totala de 1.300 de metri patrati. La momentul respectiv, chiriile la spatiile de birouri clasa A erau situate la 20-22 de dolari pe metru patrat pe luna.
Mutarea la Buucresti a permis un castig din punctul de vedere al imaginii si al brand-awareness-ului. Pe de alta parte controlul activitatii a scazut. Cheltuielile implicate de mutarea in Bucuresti, achizitionarea bazei de la Mogosoaia, achizitionarea de autoturisme, telefoane mobile, calculatoare, mobilier, angajarea de personal care nu avea o cultura organizationala, sau deschiderea unui show-room Piaggio in zona magazinului Unirea din centrul orasului Bucuresti, toate acestea au fost supradimensionate. In plus, pentru sustinerea activtatii dealerilor Paneuro au fost promovate perioade extinse de plata, chiar de peste un an de zile si stocuri foarte mari , a precizat Badiu. In aceste conditii, datoriile companiei au crescut, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor, la nivelul anului 2002 de peste doua ori in dolari fata de anul 2000, ajungand la peste 18,6 milioane dolari. In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 70% ajungand la aproape 19,9 milioane dolari, iar profitul net cu doar 15%, la 170.000 dolari.
In acelasi timp, unele dintre companiile grupului  au fost sau ar putea fi vandute. Au fost dezvoltate un numar mare de afaceri pe diferite directii, afaceri care, odata ajunse la maturitate si tinand cont si de oportunitatile de pe piata pot fi vandute, atata vreme cat vanzarea lor permite concentrarea eforturilor financiare si strategice in directia dorita de actionar. In cazul nostru concret, concentrarea se face asupra afacerilor care creeaza plus valoare mai mare , a explicat Badiu.
Astfel se explica vanzarea firmei Aliat, dealer al marcii germane Mercedes pentru judetele Mures, Harghita si Covasna catre grupul de firme MBO, care desfasoara activitati de productie si servicii in zona judetului Mures. Afacerea era buna si oricum aveam de gand sa intram si in afaceri cu vanzarea de masini. Astfel am decis sa cumparam compania Aliat, care detinea deja trei show-room-uri si un service auto , a precizat Alin Muresan, reprezentantul grupului MBO.
Acesta nu a dorit sa precizeze valoarea exacta a tranzactiei spunand ca aceasta a fost situata intre 1 si 2 milioane euro. In cadrul grupului Paneuro se mai afla o companie specializata in vanzarea de masini, Atu, dealer Citroen. Compania Atu a fost la randul sau evaluata, insa momentan nu suntem in discutii cu nici o companie pentru o eventuala vanzare , explica reprezentanta Paneuro.
Pentru compania Item, specializata in domeniul tehnologiei informatiei, grupul Paneuro a decis o alta abordare, urmand a fi dizolvata. In aceste conditii, fara cele trei companii -, cifra de afaceri a grupului Paneuro va ajunge anul acesta la 32 de milioane de euro, putin peste jumatate fata de cea realizata pe ansamblul anului trecut 60 milioane euro.
Dupa primele patru luni ale acestui an cifra de afaceri consolidata la nivel de grup Paneuro a fost, potrivit oficialilor, de 527,5 miliarde lei (13 mil.euro), in scadere fata de cele 553,6 miliarde lei de anul trecut (15 mil. euro).
  Profitul a crescut in aceeasi perioada de la 10,4 miliarde lei la 17,6 miliarde lei, ca urmare a eficientizarii activitatii , a explicat Badiu. Valorile din anul 2004 nu includ activitatile companiilor Paneuro Trading, Item si Aliat. Toate companiile din cadrul grupului sunt in prezent profitabile , a completat Badiu.
In cadrul grupului Paneuro, ai caror actionari principali sunt Zsolt si Gabriela Prosszer, se mai afla companii precum Paneuro Moto (importator si distribuitor pentru marca de mototciclete Piaggio), Paneuro International (transport intern si international de marfuri), Paneuro Leasing (servicii de leasing auto, leasing utilaje de service si leasing utilaje industriale), Muss (importul, comercializarea si intretinerea utilajelor de service auto), Novator (constructii industriale si civile), SUT (inchiriere de utilaje specializate pentru constructii),
Cea mai mare companie din cadrul grupului Paneuro este in prezent producatorul de cabluri Romcab. Compania este in cautarea unui investitor, care sa permita companiei realizarea planului de investitii estimat de oficiali la 10-15 milioane de euro.
Sunt in curs de finalizare trei proiecte de anvergura care vor conduce la cresterea cifrei de afaceri a firmei de peste 7 ori pana in anul 2008. Doua dintre aceste proiecte presupun patrunderea pe segmentul de piata al producatorilor mondiali de cablaje auto, insumand achizitii anuale de peste 20 de milioane de euro, cel de-al treilea proiect fiind in discutie cu un producator de talie europeana de sisteme de refrigerare. Toti acesti parteneri propun contracte pe termen lung, de peste 3 ani, iar pentru sustinerea si punerea in aplicare a acestor contracte, firma are nevoie de surse pentru investitii , a explicat Gombos Csaba, administratorul Romcab, companie la care grupul Paneuro detine peste 86% din actiuni.
Potrivit acestuia, grupul Paneuro si-ar putea reduce participatia in cadrul companiei pana la 50%, Romcab fiind in acest moment in stadii avansate de negociere cu fonduri de investitii si investitori strategici.
Estimam ca in acest an cifra de afaceri va ajunge la 20 mil de dolari, in crestere cu 42% fata de anul trecut, la un nivel al profitului planificat de 2% din cifra de afaceri. Previziunile noastre sunt sustinute si de realizarile din primele 5 luni ale anului, cu o cifra de afaceri realizata de 7 mil dolari, cu 32% peste nivelul realizat in aceeasi perioada a anului 2003 , a mai spus administratorul Romcab, companie care a luat locul unei companii chinezesti pe lista furnizorilor de cablaje ai producatorului de motociclete Aprilia.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO