Prima pagina

Guvernul a cedat: taxa de inmatriculare a fost redusa

26.04.2007, 19:02 20

Valoarea taxei de inmatriculare a fost redusa in functie de anul de fabricatie al automobilului, in sedinta de guvern de ieri, grila de incadrare a masinii dupa gradul de vechime fiind marita de la 6 la 15 ani.
"Este probabil ca reducerea taxei de inmatriculare sa mareasca importurile de masini second hand, in special masini fabricate in anul 2002-2003, poate chiar 2000. For fi afectate in special automobilele de 10.000 de euro, dat fiind ca pentru un asemenea pret se poate gasi o masina rulata cu motor euro IV", a declarat Cristian Oltean, directorul de marketing al GM Romania.
Varujan Vosganian, ministrul economiei si comertului, citat de agentia Mediafax, a declarat ca noul nivel de calculare a taxei de inmatriculare corespunde modificarilor cerute de Comisia Europeana si de cumparatorii de masini second hand.
In ceea ce priveste reasezarea coeficientului de scadere a taxei, ministrul a precizat ca taxa va scadea pe masura ce varsta autovehiculului creste. Pentru o masina dotata cu motor Euro 4 si cu o vechime de peste 4 ani, taxa speciala va fi redusa la aproximativ jumatate din valoarea actuala, a spus Vosganian, precizand ca motorizarile Euro 5 vor fi scutite de taxe.
"Chiar daca taxa este redusa la jumatate nu cred ca se va vedea un efect imediat legat de scaderea vanzarilor automobilelor noi, la marcile precum Opel, Dacia sau Renault ( cu preturi de aproximativ 10.000 de euro - n.r.)", a adaugat Oltean.
In privinta observatiei CE legata de inexistenta unei proceduri de restituire a taxei in cazul revanzarii autovehiculului intr-un stat membru sau a exportului, Vosganian a mentionat ca poluatorul plateste, dar daca obiectul poluant nu mai este in tara trebuie restituita taxa pentru perioada in care autovehiculul a fost instrainat.
Spre exemplu, potrivit noilor ajustari, pentru un autoturism Opel Astra cu o capacitate cilindrica de 1700 de cmc, motorizare euro IV si o varsta de circa 3 ani, taxa de prima inmatriculare va scadea de la 930 de euro la aproximativ 450 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO