Prima pagina

Hipermarketurile Carrefour se extind cu banii bancilor

17.10.2003, 00:00 22

Hiproma, compania franceza care opereaza hypermarketurile Carrefour din Romania, a contractat un credit sindicalizat in valoare de 50 de milioane de euro de la patru banci din Romania a€“ BRD-Groupe , ING Bank, Raiffeisen si Volksbank -, banii fiind folositi pentru expansiunea pe piata romaneasca de retail.
Aceasta tranzactie, in care imprumutatul este o companie privata si in care nu a fost nevoie de garantia statului, este prima de asemenea anverugura si practic ar putea deschide drumul catre o nisa de piata cu potential pentru banci.
Creditul a fost acordat pentru o perioada de sapte ani si a fost intermediat de BRD - Groupe Société Générale, care a fost de fapt leaderul consortiului. Detalii despre sumele cu care au participat fiecare dintre cele patru banci la acest imprumut sau despre costurile implicate nu sunt inca cunoscute, oficialii bancilor implicate in aceasta tranzactie fiind extrem de discreti.
"Grupul Société Générale este partenerul international traditional al grupurilor Carrefour si Hyparlo. Este prima operatiune de creditare sindicalizata de asemenea anvergura acordata unei societati private romanesti, care nu este garantata de statul roman", a declarat Patrick Gelin, directorul general al BRD - Groupe Société Générale.
Marinel Burduja, vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania, spune ca aceasta tranzactie este "un exemplu tipic pentru un model de colaborare si de conduita profesionala  demonstrata de bancile participante si in aceeasi masura demonstreaza ca se pot face investitii importante in Romanio prin colaborarea cu bancile".
Hiproma este detinuta in proportii de cate 50% de catre grupul Carrefour si principalul sau francizor, grupul francez Hyparlo, care asigura si managementul. Hiproma opereaza in prezent doua hypermarketuri in Bucuresti, in zona Milirtari si in zona Orhideeelor. Cifra de afaceri a Hiproma dupa primele noua luni ale acestui an a depasit 75 de milioane euro.
"Scopul nostru este de a construi cinci hypermarket-uri la Bucuresti si, de asemenea, in orasele cu peste 200.000 de locuitori, urmand ca numarul total al magazinelor din Romania sa fie de aproximativ 20" a spus Francois Oliver, directorul executiv al Hiproma. Potrivit acestuia urmatoarele doua hypermarketuri Carrefour vor fi deschise anul viitor in cartierul Colentina din Bucuresti si in Brasov, unde compania detine un teren.
La inceputul acestui an Hyparlo a decis sa vanda catre grupul Carrefour cele doua hypermarketuri pe care le opera in Italia, fondurile urmand a fi folosite, potrivit oficialilor companiei, pentru sustinerea dezvoltarii din Romania si Franta, unde compania opereaza 14 hypermarketuri.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO