Prima pagina

Iacobescu, CEO Canary Wharf: Puteti fi un centru regional de administrare a banilor

Iacobescu, CEO Canary Wharf: Puteti fi un centru regional de administrare a banilor
20.06.2008, 19:59 156

George Iacobescu, unul dintre executivii romani cu cea mai buna pozitie intr-o companie din strainatate - CEO al proiectului imobiliar Canary Wharf din Londra, al doilea centru de afaceri din capitala Regatului Unit dupa City - apreciaza ca in urmatorii cinci ani numarul firmelor englezesti de pe piata locala se va multiplica de cinci ori, ca urmare a imbunatatirii perceptiei investitorilor straini. "Toti 'emisarii' romani ar trebui sa vorbeasca, sa se prezinte in fata investitorilor cu care sa discute despre oportunitatile din Romania. Cred ca perceptia despre tara da o directie realitatii, astfel ca investitorii britanici au fost mai lenti sa vina aici. Romania trece prin 'problemele nasterii', dar sunt convins ca in urmatorii cinci ani numarul firmelor englezesti de pe piata locala va creste de cinci ori", a declarat Iacobescu intr-un interviu acordat pentru Ziarul Financiar. Iacobescu este plecat din tara de 33 de ani si dupa mai multe experiente in Canada si Statele Unite a venit in Londra in anul 1987, unde a inceput dezvoltarea centrului de afaceri Canary Wharf, al doilea ca marime din Europa, dupa celebrul "City of London". "In lume sunt foarte multi bani care trebuiesc administrati, astfel ca, din doua centre financiare mondiale - New York si Londra - in curand vor deveni cinci, urmand a capata acest statut si Shanghai, Dubai si, probabil, Singapore. Odata cu cresterea businessului din Europa de Sud-Est, va fi nevoie de un centru regional de administrare a banilor, iar Romania are cea mai buna pozitie", apreciaza Iacobescu.
Pentru formarea unui centru financiar regional, Iacobescu sustine ca este necesara dorinta autoritatilor locale si centrale pentru dezvoltarea in aceasta directie, pentru a convinge institutiile financiare sa deschida birouri in Bucuresti, prin care sa administreze business-ul din zona.
Iacobescu are o pregatire in constructii industriale, iar din pozitia pe care o ocupa, administreaza un centru de afaceri in care lucreaza aproximativ 100.000 de oameni, inclusiv angajati ai Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley sau Lehman Brothers. Proiectul Canary Wharf are o suprafata de 1,5 milioane de metri patrati, dintre care 800.000 de metri patrati (echivalentul intregului stoc de birouri din Bucuresti) sunt inca in proprietatea companiei, valoarea proprietatilor fiind estimata la 9,5 mld. euro.
"Proiectul a fost gandit pentru 100 de ani si a fost sustinut de Margaret Thatcher (fost premier britanic - n.r.), dupa ce activitatea portului pe terenul caruia este realizata dezvoltarea se prabusise complet. In 1987, cand s-a inceput proiectul, ocupam pozitia de sef de constructie", isi aminteste Iacobescu.
Acum, administreaza veniturile anuale de peste 400 mil. euro obtinute din inchirierea imobilelor si conduce o echipa de 1.000 de oameni din care nu lipsesc si angajatii romani. "Seful de constructie este un roman, iar cei mai buni oameni pe care ii am pe IT sunt din Romania. In echipa de baza a companiei sunt aproximativ 25 de romani, iar limba romana o aud de fiecare data cand merg pe santier. De aceea cred ca firmele engleze vor veni aici, dar istoria nu se face peste noapte", declara directorul.
Iacobescu este prieten al actualului si fostului prim-ministru britanic - Gordon Brown, respectiv Tony Blair - si sustine ca cei doi sunt "suporteri" ai Romaniei, aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana fiind datorata si sprijinului acordat de catre cei doi.
Referitor la perceptia despre Romania, Iacobescu povesteste ca intr-o discutie cu presedintele celei mai mari banci din Europa - HSBC -, acesta sustinea ca nu intentioneaza sa deschida un birou in Romania insa, dupa o discutie cu un oficial guvernamental de la Bucuresti, opinia bancherului despre piata locala s-a schimbat, astfel ca britanicii iau in calcul deschiderea unui sediu la Bucuresti.
Directorul Canary Wharf declara ca vine in Romania cam de doua ori pe an, astfel ca nu cunoaste in detaliu situatia pietei imobiliare, dar considera ca real estate-ul autohton are o evolutie oarecum independenta de problemele celorlalte tari de pe continent.
"Piata rezidentiala din toata Europa are probleme, iar riscul ca scaderea sa devina contagioasa exista. Cu toate acestea, Thomson Reuters a catalogat piata locala drept cel mai atractiv loc de investitii din Europa", declara Iacobescu.
Canary Wharf este o companie detinuta de fondul de pensii Ontario Teachers', bancile de investitii Goldman Sachs si Lehman Brothers, oamenii de afaceri Simon Glick si Paul Reichmann sau guvernul din Qatar.
"Prin proiectul Canary Wharf am dorit sa realizam o comunitate, astfel ca, la sfarsitul zilei si in weekend, sa putem tine oamenii aici. Liantul au fost magazinele, care au fost integrate cu ajutorul transportului subteran si de suprafata. Am construit aici 34 de cladiri si mai avem de construit aproximativ un milion de metri patrati", declara Iacobescu, care se declara dispus sa isi impartaseasca experienta pentru realizarea unui proiect asemanator in Bucuresti, cu toate ca nu are planuri in momentul de fata sa se intoarca in tara.
"Istoria merge in cercuri, iar fiica mea, Julie, care a venit aici sa-si viziteze matusile, a cumparat un spatiu unde a inceput sa amenajeze un magazin de moda. Daca ea a decis sa faca o afacere aici, asta spune multe despre mediul de afaceri", conchide Iacobescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO