Prima pagina

Immoeast cumpara cu 60 mil. euro 25% din dezvoltatorul imobiliar Adama

Immoeast cumpara cu 60 mil. euro 25% din dezvoltatorul imobiliar Adama
26.03.2007, 19:27 25

Fondul de investitii austriac Immoeast, cel mai activ jucator de pe piata locala de real estate, a cumparat 25% din compania de dezvoltare imobiliara Adama din Bucuresti, tranzactie in care va investi aproape 60 de milioane de euro.
De la inceputul anului, Immoeast a preluat, intr-o strategie "fulger" de achizitii, patru proiecte, suma totala a investitiilor ridicandu-se la peste 400 de milioane de euro.
In portofoliul companiei Adama, controlata de cativa antreprenori straini si doua fonduri de investitii, se afla mai mult de 8.000 de unitati rezidentiale in toata tara si 50.000 de metri patrati de spatii comerciale si de birouri, aflate in stadii variate de planificare si executie.
"Afacerea, care a avut la baza evaluarea portofoliului curent si a platformei operationale Adama la mai mult de 180 milioane de euro, aduce fondului Immoeast 25% din actiunile companiei", au spus pentru ZF reprezentantii Adama.
Cea mai mare parte a banilor va fi folosita pentru majorarea capitalului social in vederea noilor investitii, in timp ce o mica parte va fi preluata de catre actionarii existenti ai Adama - fondul investitii Tiger Global Management cu sediul in New York, trustul de investitii privat American RomRe (detinut de familia Jesselson), precum si managerii si fondatorii companiei, au mentionat sursele citate.
Valoarea cumulata a investitiilor implicate de proiectele Adama depaseste 600 de milioane de euro, proiecte concentrate in Bucuresti si Ploiesti, dar si in alte orase precum Bacau, Brasov sau Iasi.
In afara pietei locale, Adama are in plan proiecte in tari invecinate ca Ucraina, Moldova sau Turcia. Fondurile austriece si Immoeast in special, s-au dovedit cei mai activi investitori in piata imobiliara din Romania. Pentru Immoeast, Romania a devenit tara care atrage cea mai mare parte a investitiilor, peste 1,4 miliarde de euro, reprezentand 19,5% din valoarea totala a investitiilor. Totodata, suprafata totala inchiriabila a proiectelor din Romania depaseste 2 milioane de metri patrati, reprezentand 26,4% din intreg portofoliul companiei. Compania a ajuns la un numar de 39 de proprietati in Romania, dupa ce la sfarsitul lunii aprilie 2006 in portofoliul Immoeast intrau doar 10 proprietati in Romania.
Immoeast a anuntat incheierea unor parteneriate cu mai multi dezvoltatori pentru realizarea unor centre comerciale in Brasov, Targu-Mures, Sibiu, dar si in Glina, in apropiere de Bucuresti.
Austriecii s-au dovedit a fi foarte activi si la inceputul acestui an, perioada in care au achizitionat mai multe proiecte de mari dimensiuni, precum Polus Center Constanta (185 mil. euro), S-Park (peste 100 mil. euro) sau Victoria Park (60 mil. euro).
Pe de alta parte, compania intentioneaza sa dezvolte o retea de centre comerciale de mici dimensiuni, sub numele STOP.SHOP, in noile state membre ale Uniunii Europene, dar si pe alte piete, precum Ucraina.
Proiectul ar urma sa fie alcatuit din aproximativ 100 de mall-uri cu suprafete intre 5.000 si 15.000 de metri patrati, in orase cu o populatie cuprinsa intre 30.000 si 150.000 de locuitori. Romania ar urma sa se mentina si in urmatorii ani principala tinta a investitiilor companiei, tinand cont ca Immoeast si-a bugetat investitii in dezvoltari si achizitii de 636 mil. euro in tara noastra, pentru perioada ianuarie 2008 - decembrie 2010.
In vara anului trecut, Immoeast a achizitionat pentru 400 de milioane de euro un pachet de 25% din actiunile grupului Trigranit Holding, implicat in dezvoltarea proiectului Esplanada din centrul Capitalei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO