Prima pagina

Immoeast intra cu 100 mil. euro pe segmentul comercial

Immoeast intra cu 100 mil. euro pe segmentul comercial

Cladirea Generali este ultima achizitie a austriecilor

24.10.2006, 18:43 45

Fondul austriac de investitii Immofinanz, cel mai mare cumparator de pe piata de birouri locala, va intra pe segmentul comercial cu un proiect de peste 100 mil. euro, dupa ce a cheltuit peste 130 mil. euro pentru birouri.
Immoeast, divizia responsabila pentru activitatea din Europa Centrala si de Est a celui mai mare fond imobiliar austriac, Immofinanz, ar putea incepe in acest an in zona portului Constanta constructia unui proiect care va include un mall de peste 30.000 de metri patrati, 14.000 de metri patrati de spatii de birouri si un hotel, potrivit unor informatii din piata imobiliara.
Valoarea proiectului este estimata la aproximativ 100-120 de milioane de euro, potrivit acelorasi surse, urmand sa fie derulat in mai multe faze.
Immoeast a achizitionat inca din prima parte a anului 2005 un pachet de 75% din actiunile Harborside Imobiliara, compania care va dezvolta proiectul, potrivit raportului anual al fondului de investitii.
Administratorul companiei Harborside Imobiliara este britanicul Andrew Stear, responsabil si pentru parcul de afaceri Iride Business Park din Capitala, potrivit ultimelor informatii disponibile. In cadrul proiectului este implicata si o companie detinuta de Christian Hiver, care a fost implicat in initierea si vanzarea centrului comercial Orhideea din Capitala sau a centrului comercial Tom din Constanta. Reprezentantii dezvoltatorului nu au facut pana la inchiderea editiei niciun comentariu.
In Constanta sunt in prezent in diferite faze de derulare mai multe proiecte comerciale. Astfel, francezul Bertand Catteau, proprietarul galeriilor comerciale Orhideea din Capitala, a finalizat recent prin intermediul companiei sale Catinvest o investitie de 40 de milioane de euro in centrul comercial Tom. Tot in acest an grupul Neocity a anuntat inceperea lucrarilor la centrul comercial City Park, un proiect cu o valoare estimata la circa 50 de milioane de euro.
Immoeast a fost in ultimii ani cel mai agresiv jucator de pe piata imobiliara locala.
Austriecii si-au facut oficial intrarea pe piata in 2004, cand au preluat pentru 63 mil. euro parcul de afaceri Iride Business Park. Iride a fost dezvoltat de companiile cu investitori italieni BPD Property Development si Fondul Roman Post Privatizare, administrat de GED Capital Development. De atunci, Immoeast s-a concentrat in mod deosebit pe achizitia proiectelor de birouri.
Doua dintre aceste imobile au fost dezvoltate de compania cu investitori israelieni Delta Intensiv Trade si sunt inchiriate pe termen lung de operatorul de telefonie mobila Vodafone Romania.
O alta cladire de birouri achizitionata de austrieci a fost Bucharest Corporate Center (BCC), actualul sediu al companiei de asigurari Generali, valoarea totala a fondurilor implicate de cele patru achizitii depasind 130 de milioane de euro. Immoeast detine in prezent spatii de birouri de peste 200.000 de metri patrati, potrivit propriilor estimari.
Lipsa de proiecte finalizate a determinat insa fondul de investitii austriac sa achizitioneze unele proiecte inca din faza de macheta. Astfel, Immoeast detine 75% din proiectul Baneasa Airport Tower, ce se afla in prezent in constructie, urmand ca la finalizarea sa in 2007 sa achizitioneze si restul actiunilor de la dezvoltator, firma germana Valueroi Grup.
In acelasi timp, austriecii detin pachete de actiuni si la proiectul Otopeni Logistics (o platforma logistica) si au anuntat recent ca vor investi 130 de milioane de euro in proiectele Jandarmeriei Office (spatii de birouri de 40.000 de metri patrati ce vor fi finalizate in 2009-2010) si ale Jandarmeriei Residential (un proiect de 360 de locuinte in nordul Capitalei).
Immoeast are in prezent finalizate sau in diferite etape de derulare 19 proiecte pe piata locala. Suprafata totala a acestora este de 671.500 de metri patrati, potrivit datelor Immofinanz, Romania fiind din acest punct de vedere cea mai importanta locatie din afara Uniunii Europene.
In plus, Immoeast a anuntat recent ca a achizitionat 25% din actiunile dezvoltatorului Triganit din Ungaria, implicat in realizarea proiectului Esplanada din Bucuresti, o investitie estimata intre 800 de milioane de euro si un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO