Prima pagina

Immofinanz a dat 20 mil. euro pe o noua cladire de birouri

Immofinanz a dat 20 mil. euro pe o noua cladire de birouri
05.04.2005, 19:13 40

Immofinanz, cel mai mare fond de investitii austriac din domeniul imobiliar, a achizitionat la inceputul acestui an imobilul de birouri Global Business Center, printr-o tranzactie estimata la 15-20 de milioane de euro de surse din piata. Immofinanz este la a doua tranzactie de anvergura pe piata romaneasca si are in plan investitii de peste 200 de milioane de euro.
Immofinanz a achizitionat, prin intermediul diviziei sale pentru Europa Centrala si de Est - Immoeast, intregul pachet de actiuni al companiei Global Trust Srl. Global Trust este un vehicul creat special pentru acest proiect de catre compania cu investitori israelieni Delta Intensiv-Trade Srl, cea care a dezvoltat Global Business Center. Cladirea Global Business Center gazduieste din primavara anului trecut departamentul de relatii cu clientii al operatorului de telefonie mobila Connex.
Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Delta Intensiv-Trade nu au facut nici un comentariu pana la inchiderea editiei.
Gunther Bukor, directorul general al Immoeast, a confirmat pentru Ziarul Financiar tranzactia, fara sa ofere alte detalii. Surse din piata afirma ca valoarea tranzactiei se situeaza intre 15 si 20 milioane euro, avand in vedere cei 13.500 de metri patrati de spatii de birouri de clasa A.
Potrivit ultimelor informatii din piata, Delta Intensiv Trade SA a investit in proiectul Global Business Center aproximativ 15 milioane de dolari (peste 13 milioane de euro).
Prin achizitia Global Business Center, Immofinanz este la a doua tranzactie de anvergura pe piata imobiliara romaneasca, dupa achizitia in prima jumatate a anului trecut a parcului industrial Iride Business Park, pentru aproximativ 63 de milioane de euro. La sfarsitul anului trecut, austriecii au anuntat o extensie a proiectului Iride Business Park, cu o valoare a investitie de aproximativ 18 milioane de euro.
In aceste conditii, investitiile angajate deja de Immofinanz in Romania ajung la aproximativ 100 de milioane de euro.
Planurile de investitii ale Immofinanz pentru Romania depasesc 200 de milioane de euro, in conditiile in care planurile austriecilor nu se rezuma doar la Bucuresti, ci si la alte orase importante din tara. Cu o capitalizare bursiera de aproximativ 1,8 miliarde de euro, Immofinanz nu este singurul investitor austriac care a anuntat planuri mari de investitii pe piata romaneasca.
Europolis, un alt fond de investitii austriac, se afla de asemenea la a doua tranzactie in Romania. Europolis a cumparat in a doua jumatate a anului 2003 imobilul de birouri Europe House, care gazduieste sediul operatorului de telefonie mobila Orange Romania, pentru aproximativ 31 de milioane de dolari (peste 26 de milioane de euro).
In toamna anului trecut Europolis a achizitionat Cefin Logistic Park, aflat in primele etape de dezvoltare, valoarea investitiei in acest proiect putand ajunge la aproximativ 75 de milioane de euro.
Meinl European Land Limited, un alt fond de investitii austriac, a achizitionat tot in toamna anului trecut pentru 20 de milioane de euro, un proiect comercial, Militari Shopping Center, dezvoltat de compania cu investitori belgieni Liebrecht&wooD.
Prima mare tranzactie efectuata pe piata imobiliara romaneasca a vizat tot un cumparator austriac, CA Immo, divizia imobiliara a grupului Creditanstalt.
CA Immo a achizitionat in prima jumatate a anului 2003 imobilul de birouri Opera Center, pentru 30 de milioane de euro, dezvoltat de Portland Romania. Intre timp CA Immo s-a implicat si in proiectul celui mai mare imobil de birouri de pe piata romaneasca - Charles de Gaulle Plaza, un proiect de 22.000 de metri patrati dezvoltat de compania Avrig 35 si care gazduieste sediul central al operatorului de telefonie mobila Connex, precum si ale unor grupuri bancare precum Raiffeisen Bank sau HVB Bank Romania.
Piata imobiliara romaneasca a intrat in ultimii ani in atentia investitorilor de portofoliu din Europa de Vest si nu numai, pe fondul reducerii randamentelor din pietele imobiliare din regiune, precum Ungaria, Cehia sau Polonia. Randamentele de peste 10% pe care le au inca proiectele imobiliare din Romania sunt cu unul-doua procente peste cele care se inregistreaza in regiune. In plus, cererea de spatii de calitate pe piata romaneasca, fie ca este vorba de birouri, spatii industriale sau comerciale, este in continua crestere, ceea ce determina tot mai multi jucatori de anvergura sa se uite tot mai atent la piata imobiliara din Romania.
ionut.bonoiu@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO