Prima pagina

Importul de utilaje ar putea fi scutit de taxe vamale

29.05.2000, 00:00 17



Firmele romanesti ar putea sa nu mai plateasca taxele vamale pentru importul de tehnologie incepand cu 1 iulie, daca guvernul va aproba favorabil in sedinta din aceasta saptamana un act normativ in acest sens.

"Executivul va adopta in sedinta de joi acest act normativ, prin care vor fi scutite de taxe vamale doar importurile de tehnologie care vor fi folosite direct in procesul de productie", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul de Finante, Decebal Traian Remes. "Pe langa unele utilaje, unii vor incerca sa aduca si automobile din import fara taxe vamale, pentru a se plimba cu ele directorii. Acestea nu vor fi scutite de taxe decat daca masinile vor fi folosite la taximetrie, adica sa produca", a mai spus Remes, citat de Mediafax.

De asemenea, vor fi scutite de taxe vamale si materiile prime care vor fi prelucrate de utilajele importate. O alta categorie de bunuri care vor intra sub incidenta reglementarii va fi cea reprezentata de utilajele agricole importate.

Ministrul Finantelor a apreciat ca, in acest mod, statul va castiga, intrucat se vor crea locuri de munca, se va obtine profit si se va investi in spatii pentru tehnologia importata. Referindu-se la protejarea productiei interne de tehnologie, Remes a afirmat ca un cumparator nu poate fi obligat sa achizitioneze un produs decat tinand cont de raportul calitate-pret.

Ministrul de Finante a mai spus ca, din semestrul doi al acestui an, se va incerca modificarea cotei TVA si va creste cota deductibila la impozitul din salarii. Totodata, va fi anulata taxa de 2-4% perceputa la produsele agroalimentare pe productie si comert si va fi eliminat impozitul pe titei si gaze, precum si fondul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO