Prima pagina

In februarie pe Bursa, strainii au cumparat, localii au vandut

07.03.2005, 00:00 13

Principalele societati de brokeraj prin care opereaza fondurile straine de investitii pe piata romaneasca de capital au ocupat luna trecuta primele trei locuri dupa valoarea tranzactiilor derulate pe Bursa de Valori. Acestea au fost urmate de trei brokeri prin care opereaza in principal investitorii romani.


Brokerii afirma ca intrarile de investitii straine au continuat si luna trecuta la Bursa, acesta fiind si unul din motivele continuarii cresterii preturilor. Indicele BET, care urmareste cele mai importante actiuni de pe piata, a avansat cu 10% luna trecuta, ritm mai lent decat cel din ianuarie.


Primul loc in clasamentul brokerilor a fost ocupat luna trecuta de BRD Securities, societatea de intermediere bursiera a BRD - Soc Gen, cu tranzactii in valoare de 46,7 milioane de euro si o cota de piata de 8,9%.


Valoarea ridicata a tranzactiilor intermediate de societate se datoreaza in principal ordinelor de cumparare venite de la fondurile straine de investitii. "Intre clientii nostri au predominat tranzactiile de cumparare. Exista niste fluxuri de capital care vin spre pietele emergente si este normal ca o parte din acesti bani sa ajunga in Romania," spune Liviu Giugiumica, directorul BRD Securities. El a adaugat ca fondurile straine de investitii care au cumparat actiuni romanesti luna trecuta prin intermediul societatii s-au orientat in principal catre actiunile companiilor vedeta de la Bursa, care inregistreaza cea mai mare lichiditate (de exemplu Petrom, BRD, Rompetrol Rafinare sau Banca Transilvania).


Raiffeisen Capital & Investment si ING Securities au ocupat luna trecuta locurile 2 si 3 in clasamentul brokerilor cu tranzactii in valoare de 46,6 si respectiv 34,5 milioane de euro. Raiffeisen a avut o cota de piata de 8,9%, iar ING a intermediat 6,6% din tranzactiile de pe piata.


O dovada a interesului ridicat de luna trecuta al investitorilor straini au fost si cele 68 de tranzactii speciale realizate pe piata luna trecuta, valoarea acestora fiind de aproape 28 milioane de euro.


Cea mai mare societate independenta de brokeraj de pe piata, SSIF Broker Cluj, care are drept principali clienti investitorii romani, s-a situat pe locul al patrulea, cu un rulaj de 32,6 milioane de euro si o cota de piata de 6,2%.


"In ansamblu clientii nostri au vandut mai mult decat au cumparat luna trecuta", spune Grigore Chis, director de operatiuni la SSIF Broker.


Broker este singura societate de intermediere ale carei actiuni sunt listate pe Bursa. Societatea a facut un profit de 1,5 milioane de euro in luna ianuarie de pe urma tranzactiilor cu actiuni.


BT Securities, societatea de intermediere a Bancii Transilvania, care intermediaza, de asemenea, in principal tranzactiile investitorilor romani, ocupa luna trecuta locul al cincilea, cu operatiuni in valoare de 28,6 milioane de euro.


Societatile de brokeraj ale bancilor au inceput in ultimii ani sa urce incet in clasamentul intermediarilor de la Bursa.


Dintre primele zece societati de brokeraj dupa valoarea tranzactiilor din luna februarie nu mai putin de sapte au in spate o banca. Alaturi de SSIF Broker, dintre societatile independente s-au situat pe una dintre primele zece pozitii Swiss Capital si IFB Finwest.


Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au fost vedetele lunii februarie din punctul de vedere al lichiditatii cu operatiuni in valoare de 39 milioane de euro, reprezentand 15% din totalul tranzactiilor de pe piata. Conform informatiilor de pe piata principalul vanzator de actiuni Petromidia a fost societatea Faber Invest & Trade, care cumparase anul trecut un pachet de peste 5% in jurul pretului de 600 lei/actiune, jumatate din valoarea de acum.


Societatea care a intermediat tranzactiile atunci, BCR Securities, ocupa luna trecuta locul al zecelea, cu operatiuni in valoare de 15,8 milioane de euro si o cota de piata de 3%.


Bursa a incheiat saptamana in scadere, atat din punctul de vedere al preturilor, dar si ca lichiditate. Toti cei trei indici ai pietei au inregistrat vineri scaderi, brokerii de pe piata afirmand ca asemenea scaderi sunt normale dupa tendinta indelungata de crestere a preturilor. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO