Prima pagina

In fondurile de pensii private se strang 1 mld. euro in trei ani

27.02.2007, 19:40 16

Activele fondurilor de pensii private, sistem care va demara in luna mai a acestui an, vor depasi un miliard de euro in primii trei ani, estimeaza trei companii diferite, interesate de aceasta piata.
Cea mai recenta estimare apartine societatii de administrare a investitiilor Certinvest, care vede activele pensiilor private la peste un miliard de euro in trei ani de functionare a sistemului. Allianz-Tiriac, alta companie interesata de administrarea de pensii private, estimeaza ca activele vor depasi 1,1 mld. euro in 2010. Interamerican, de asemenea interesata de piata, estimeaza activele la 1,2-1,3 mld. euro in 2010.
Varsarea primelor contributii de pensii private este asteptata in luna mai a acestui an, in conturi aferente unor scheme de pensii de pilon III. "Cel mai tarziu in luna mai a acestui an vor putea fi facute primele contributii de pensii facultative", a declarat ieri Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP), autoritatea de reglementare si supraveghere din domeniu.
El estimeaza ca un numar de patru-cinci companii vor avea disponibil pe piata cate un fond de pensii de pilon III in luna mai, pentru a satisface cererea clientilor de pe aceasta piata. "In prezent, se afla in diverse stadii de autorizare trei companii", a mai spus Oancea.
Pana acum, doua companii au depus deja cereri de autorizare pentru pilonul III (BCR Asigurari de Viata si Allianz-Tiriac Asigurari), ING Asigurari de Viata fiind cea de-a treia care se pregateste pentru depunerea unei cereri, fiind in discutii avansate cu Comisia.
"In maximum doua saptamani venim si noi la autorizare", a anuntat Cristina Nitescu, directoarea de pensii a Omniasig Asigurari de Viata. Astfel, cele patru companii s-au declarat pana acum pregatite sa intre pe aceasta piata, numarul total al acestora putand sa ajunga la zece companii de administrare. Intrarea pe aceasta piata se va face initial in pilonul III, pentru a fi urmata de patrunderea in pilonul II, care este cel cu adevarat interesant pentru majoritatea companiilor de administrare, datorita numarului mare de clienti adus de obligativitatea sistemului.
Conform estimarilor companiilor interesate, circa 2,8 milioane de salariati ar putea adera la un fond de pensii private obligatorii (pilonul II) in perioada august - noiembrie a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO