Prima pagina

In octombrie, apartamentele au mai luat un avans de 6%

In octombrie, apartamentele au mai luat un avans de 6%

Click pentru imaginea intreaga

19.11.2007, 18:22 17

Preturile apartamentelor vechi din Capitala au mai luat un avans de 6% in luna octombrie, marcand una dintre cele mai mari cresteri lunare din acest an, arata o cercetare ZF realizata pe baza anunturilor din cea mai mare publicatie de profil din Romania, Anuntul Telefonic.
Cresteri de circa 6% lunare au mai fost inregistrate doar in primele luni ale anului, cand integrarea in Uniunea Europeana a incurajat speculatiile imobiliare. Analiza ZF a luat in calcul apartamentele cu trei camere, construite intre 1980 si 1990, acestea fiind cele mai stabile din punctul de vedere al pretului.
Pretul mediu pe metru patrat a ajuns in octombrie la 1.814 euro, in contextul in care cercetarea a luat in calcul 25 dintre cele mai importante zone ale Bucurestiului.
"Cred ca in luna octombrie fata de septembrie cresterile au fost de circa 15% la apartamentele conventionale (n. red. - vechi). S-a ajuns la niste preturi artificiale, atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi, dar cu cat se va construi mai mult, cu atat va incetini cresterea. Si relaxarea conditiilor de creditare a contribuit intr-o mare masura la aceste cresteri", a spus Laurentiu Munteanu, manager al agentiei imobiliare Activ Imob.
Daca in comparatie cu acum o luna un metru patrat e mai scump cu circa 100 de euro, fata de acum un an pretul mediu pe metru patrat e mai mare cu 650 de euro.
Numai fata de inceputul acestui an preturile sunt mai mari cu circa 40%. Spre exemplu, daca in octombrie 2006 un apartament de trei camere in Dristor, cu o suprafata de 80 de metri patrati, era scos la vanzare la 72.700 de euro, in ianuarie a ajuns la circa 88.000 de euro, pentru ca la sfarsitul lunii trecute o locuinta in aceasta zona, cu carateristici similare, sa aiba un pret de vanzare de 136.000 de euro.
Apartamentele din Dristor au avut unul dintre cele mai mari avansuri de pret in octombrie fata de septembrie, alaturi de alte zone precum 1 Decembrie, Iancului, Bulevardul Decebal sau Vitan. Fata de inceputul acestui an, cele mai consistente cresteri au fost inregistrate in Vitan, Lacul Tei, Iancului si 1 Mai.
Astfel, daca in ianuarie un apartament de trei camere de 70 de metri patrati din zona Iancului era 83.000 de euro, acum a depasit 130.000 de euro.
Expertii de pe piata pun cresterea preturilor locuintelor, care au ajuns la un nivel dublu fata de acum doi ani, pe baza decalajului dintre cerere si oferta.
Echilibrarea cererii cu oferta va fi posibila in cativa ani, cand o mare parte din proiectele imobiliare vor fi finalizate. Pana atunci insa, apartamentele noi sunt si ele vandute ca "painea calda", inca din faza de proiect. Anul acesta numarul apartamentelor care vor fi date in folosinta in cadrul proiectelor imobiliare este de ordinul sutelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO