Prima pagina

In plin avant, leasingul s-a impiedicat in 2002

11.04.2003, 00:00 29

Piata de leasing din Romania, adica valoarea cumulata a tuturor contractelor incheiate pe piata va ajunge in 2002 la 1,5 miliarde euro. Aceasta era estimarea pe care au facut-o pe tot parcursul anului trecut atat jucatorii cat si analistii implicati pe piata de leasing romaneasca. Care s-a dovedit a fi falsa.
Nu numai ca piata nu a crescut anul trecut la nivelul anticipat, dar chiar a scazut, potrivit datelor Uniunii Nationale a Societatilor de Leasing (UNSLR).
"Piata romaneasca a fost anul trecut de 900 de milioane de euro," a declarat Cornel Coca Constantinescu", presedintele UNSLR. Cu toate acestea, valoarea contractelor incheiate de membri UNSLR a crescut, ponderea lor ajungand la 70% din total" a mai spus Constantinescu.
Potrivit acestuia, Legea 414/2002 cu privire la impozitul pe profit a fost principalul motiv pentru aceasta evolutie slaba a pietei.
A¤La articolul 10, legea aducea unele restrictii la deductibilitatea dobanzii la societatile de leasing si utilizatorii finali. Acest lucru a obligat societatile de leasing sa-si reduca activitatea, deoarece utilizatorii finali si-au orientat optiunile spre alte forme de finantare decat leasingulAY crede presedintele UNSLR.
Dupa ce au explicat situatia Ministerului Finantelor si Bancii Nationale, societatile de leasing au reusit sa fie asimilate din punct de vedere fiscal cu institutiile de credit.
A¤Acest lucru s-a obtinut prin Ordonanta de Urgenta 36/2003, dar care nu are efect retroactivAY, adauga oficialul UNSLR.
Ca urmare, in acest an jucatorii din piata au planuri mari pentru leasingul romanesc. Estimarea de anul trecut este reluata : A¤Credem ca piata va ajunge in acest an la 1,5 miliarde euroAY este de parere presedinetele UNSLR.
De unde aceasta crestere ?
A¤Au intrat in ultima perioada pe piata tot mai multe banci si grupuri financiare, care vor contribui la dezvoltarea in ansamblu a activitatii", spune Constantinescu, care este si presedinte - director general al Romexterra Leasing, societatea de leasing infiintata anul acesta de banca Romexterra.
Leasingul imobiliar, care trebuia sa fie pilonul cresterii de anul trecut, se va dezvolta abia in acest an si in anul viitor.
A¤In prezent, leasingul imobiliar reprezinta mai putin de 1% din piata, insa sunt perspective de crestere mai ales ca bancile au inceput sa-si dezvolte si ele sisteme de credit ipotecarAY adauga reprezentantul UNSLR.
Potrivit acestuia, cresterea volumului de contracte de leasing nu va aduce dupa sine cresteri ale profiturilor.
A¤Marjele cu care lucreaza societatile de leasing sunt din ce in ce mai mici, dobanzile fiind in scadere, iar pentru a-si atinge obiectivele de profitabilitate, societatile de leaising trebuie sa mareasca numarul de contracte. Aceasta este explicatia pentru valoarea pietei de 1,5 miliarde euro avansata pentru acest anAY conchide Constantinescu.

Schimbari in conducerea Uniunii Societatilor de Leasing
Pe piata romaneasca exista in acest moment cateva mii de societati comerciale care au in obiectul de activitate desfasurarea de activitati de leasing si au capital social de peste 500 milioane lei. Dintre acestea, spun jucatorii din piata, doar 100 sunt active, iar dintre acestea 31 sunt membre ai Uniunii Nationale a societatilor de leasing din Romania. Anul trecut, ponderea membrilor UNSLR in totalul pietei a fost de 70%, volumul contractelor crescand de la 587,6 milioane euro in 2001 la 624,1 milioane euro in 2002.
Cum ii sta bine oricarei uniuni din Romania, si la nivelul UNSLR au existat disensiuni intre membri, mai ales in ceea ce priveste modul in care au fost promovate pana anul trecut interesele societatilor membre in relatia cu organismele de stat si faptul ca nu existau date relevante pentru industrie.
Mai mult, "obiectivele stabilite au fost doar partial indeplinite, astfel ca era nevoie de elaborarea unui proces de restructurare a activitatii UNSLR, care sa asigure o transparenta mai mare a operatorilor", spune Dan Stoica, in prezent vicepresedinte al UNSLR si reprezentant al DRT Group.
In aceste conditii, o parte dintre membri (printre care Alpha Leasing, BCR Leasing, BRD Sogelease, Demir Romlease) au constituit anul trecut un "comitet de restructurare" care a elaborat un nou statut si "un nou cod care a fost aprobat de toti cei 34 de membri ai UNSLR din acel moment", a mai spus Stoica.
Cu toate acestea, dupa aprobarea statutului, trei dintre cele mai "implicate" companii in elaborarea acestui, Alpha Leasing, BRD Sogelease si Demir Romlease au decis sa iasa ulterior din UNSLR.
Contactati de Ziarul Financiar, oficialii acestor companii, care vor realiza cumulat in acest an contracte in valoare de peste 100 de milioane de euro, au refuzat sa faca vreun comentariu.
In prezent pe piata romaneasca exista trei tipuri de societati de leasing. In primul rand sunt societati afiliate unor grupuri bancare, cum este cazul Alpha Leasing, BCR Leasing, BRD Sogelease, Demir Romlease, Finans Leasing, HVB Leasing, Leasing Danubius, Romexterra Leasing sau Volksbank Leasing. A doua categorie este reprezentata de societatile afiliate unor importatori sau producatori, cum este cazul Afin Leasing, Auto Italia, Porsche Leasing, RCI Leasing, Romstal Leasing sau tiriac Leasing.
A treia categorie este reprezentata de societatile de leasing independente, cum sunt Motoractive sau International Leasing.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO