Business Internaţional

Inca o banca mare se va prabusi

13.08.2008, 18:55 14

Investitorii institutionali se asteapta ca cel putin inca o banca importanta sa se prabuseasca in urmatoarele sase luni in conditiile in care efectele crizei pietelor de credit continua sa se faca simtite, indica un studiu citat de Financial Times.
Aproape 60% din investitorii institutionali americani si europeni chestionati de Greenwich Associates cred ca se va inregistra un nou caz de colaps in urmatoarele sase luni, in timp ce alti 15% cred ca acest caz va fi inregistrat in decurs de 6-12 luni.
Investitorii au declarat ca se tem ca efectele secundare ale prabusirii unei institutii importante pe piata derivatelor de credit ar pune in pericol pietele globale.
"Majoritatea institutiilor cred ca ne aflam in prezent in cea mai periculoasa perioada pentru firmele globale de servicii financiare", a declarat Frank Feenstra, consultant in cadrul Greenwich Associates. "Poate daca pietele rezista in urmatoarele sase luni, nivelul pesimismului ar putea incepe sa scada."
In studiul realizat de Greenwhich Associates in randul a 146 de institutii au fost incluse banci, fonduri de hedging, manageri de investitii, fonduri mutuale si fonduri de pensii din Statele Unite, Canada si Europa.
Temerile privitoare la riscurile de credit, unde expunerea prin intermediul derivatelor sau al altor instrumente fata de o banca aflata in dificultate poate declansa prabusiri in lant, au determinat banca centrala americana (Fed) sa exercite presiuni in scopul salvarii Bear Stearns in martie.
Bancile centrale si autoritatile de reglementare, inclusiv Fed, incearca sa determine dealerii sa ia masuri in sensul reducerii riscurilor sistemice legate de derivatele de credit.
Institutiile americane incluse in studiu s-au dovedit a fi cele mai ingrijorate in legatura cu riscurile de pe piata derivatelor de credit.
Temerile privitoare la forta financiara a bancilor continua sa fie reflectate in costurile ridicate de finantare pe termen scurt suportate de banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO