Prima pagina

Inchiderea Agras, pe ultima suta de metri

02.04.2008, 18:17 12

Agras, prima companie specializata pe asigurari agricole din Romania, este foarte aproape de inchidere, dupa ce actionarii au decis recent desfiintarea ultimelor doua sucursale ale asiguratorului.
Masura a fost luata dupa ce la inceputul acestui an Agras a ramas si fara business, in urma transferarii portofoliului de asigurari la Omniasig, cei doi asiguratori fiind membri ai aceluiasi grup, Vienna Insurance (Austria).
Agras, care a inregistrat prime de circa 6 mil. euro in 2006, ramane astfel fara obiect de activitate si fara retea teritoriala. Compania ar putea fi vanduta odata cu Unita, actionarul majoritar, pentru care Vienna Insurance a inceput recent sa caute cumparator. Austriecii au scos la vanzare Unita dupa achizitia diviziei de asigurari a grupului BCR (BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata), pentru a evita eventuale probleme cu Consiliul Concurentei din cauza cresterii cotei de piata.
Agras, care practica doar asigurari agricole, a trecut printr-un amplu proces de restructurare in ultimii ani, planul de reorganizare a companiei avand 500 de pagini, potrivit unor declaratii ale managementului Unita din acea perioada. In cadrul acestui proces, al carui scop a fost trecerea pe profit, numarul angajatilor a fost redus de aproape cinci ori, la 55, si a fost desfiintata o mare parte din reteaua teritoriala.
Afacerile asiguratorului au mers pe o panta descendenta in ultima perioada. Compania nu a publicat inca rezultatele pentru 2007, insa in primele noua luni ale anului trecut veniturile din prime nete subscrise au scazut cu 40%, la 10,8 mil. lei (3,3 mil. euro), iar pierderea a fost de 1,15 mil. lei (0,35 mil. euro), dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut asiguratorul a obtinut un profit de 0,82 mil. lei (0,25 mil. euro).
Compania a fost infiintata in 1992, iar zece ani mai tarziu a fost preluata de Vienna Insurance Group, care a cumparat 51% din actiuni de la Omniasig si actionari minoritari cu 2,7 mil. dolari.
Agras este listata la BVB si are o valoare de 5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO