Prima pagina

Inchiderea Doljchim afecteaza Petrom

25.01.2006, 20:42 16

Decizia de inchidere a combinatului chimic Doljchim de catre Petrom pentru a putea suplimenta livrarile de gaze catre piata interna vor provoca pierderi companiei petroliere.

"Pierderile ar putea fi relativ mici comparativ cu rezultatele Petrom si depind de durata perioadei reci. Oricum, Doljchim va pierde marja la produse si vor exista pierderi din cauza inchiderii si redeschiderii combinatului", au comentat pentru ZF reprezentantii Petrom. Conducerea Petrom, cel mai mare producator de gaze din Romania si din sud-estul Europei, a anuntat in urma cu doua zile ca a decis sa inchida temporar Doljchim si sa treaca la o suplimentare a productiei pentru a-si mari livrarile zilnice de gaze cu pana la 20%.

Petrom si Romgaz au luat masuri de crestere a productiei de gaze, dupa consultari prealabile cu Ministerul Economiei si Comertului, in contextul in care au fost constatate scaderi ale volumelor importate din Rusia prin punctul Isaccea (Dobrogea). Petrom livreaza zilnic pe piata acum peste 17 milioane de metri cubi, acoperind aproximativ un sfert din cererea de gaze din Romania. Importurile din Rusia au o pondere de cira 40% in consum acum.

Compania romaneasca este controlata de catre grupul austriac OMV. Dupa modelul austriac, Petrom are de anul trecut o divizie distincta de gaze si are ca obiectiv prima pozitie in randul producatorilor de gaze de pe piata. Ultimele estimari ale Petrom indicau pentru anul trecut o cifra de afaceri de 2,7 - 2,9 mld. euro si un profit net in jurul a 500 mil. euro.

Actiunile companiei au crescut de la inceputul anului cu 30%, ultimul pret fiind de 0,6 lei, ceea ce inseamna o capitalizare bursiera de 9,25 mld. euro. Ieri, titlurile au inregistrat o scadere de 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO