Prima pagina

Industria grea, din nou in voga: norvegienii nu mai vand IMGB

28.09.2004, 00:00 21

Grupul norvegian Aker Kvaerner a renuntat la ideea de a vinde producatorul roman de utilaj greu IMGB Bucuresti, cumparat de la statul roman in 1998 in cadrul unuia din cele mai controversate contracte de privatizare semnate de statul roman dupa 1990.
Norvegienii au anuntat in 1999, la mai putin de un an de la semnarea contractului de privatizare, ca se afla in cautarea unui investitor strategic care sa preia IMGB si obligatiile asumate in cadrul contractului de privatizare.
Intentia de vanzare a venit in urma strategiei de restructurare a grupului  norvegian la nivel mondial. Norvegienii au fost in urma cu doi ani la un pas de faliment, dar au reusit sa isi redreseze situatia financiara. Chiar daca nu se incadreaza nici acum in strategia globala a grupului, IMGB a devenit pentru Kvaerner un centru de profit.
"M-am intalnit recent, la Oslo, cu proprietarul grupului si mi-a explicat ca societatile care genereaza profit sunt exact cele pe care si le doreste. In prezent nu mai suntem in cautarea unor cumparatori pentru IMGB", a spus John Saunders, directorul financiar al Kvaerner IMGB. Grupul Aker Kvaerner este detinut de omul de afaceri norvegian Kjell Inge Roekke.
Mai mult, Kvaerner a transformat recent datorii in valoare de peste 55 mililoane de dolari ale IMGB in actiuni, depasind astfel o cota de 99% din actiunile IMGB. Kvaerner si-a indeplinit obligatiile investitionale asumate la privatizare prin acordarea de credite catre IMGB. Norvegienii au hotarat acum ca acesti bani sa ramana definitiv la societate, prin majorarea capitalului social. Surse apropiate companiei afirma ca norvegienii ar putea sa mai aduca inca 4-5 milioane de dolari in urmatorii doi ani pentru a majora capitalul IMGB.
Kvaerner IMGB a obtinut, in primul semestru al anului, un profit de 18 miliarde lei, pe fondul cresterii productiei, reducerii consumului de materii prime si materiale si mentinerii cheltuielilor de regie in limite reduse. Conducerea companiei estimeaza ca profitul Kvaerner IMGB se va situa, in 2004, la 1,2 milioane dolari. Dublu fata  de cel din 2003.
Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la peste 15 milioane de dolari in prima jumatate a anului, urmand sa ajunga la finele anului, potrivit directorului de vanzari Niculae Sianu, la un nivel de 35 milioane de dolari. "O cifra de afaceri de 35 de milioane de dolari ne-ar plasa intre primii 10-12 producatori similari din lume", a spus Sianu.
Aproximativ 95% din productia companiei din primul semestru a avut ca destinatie piata externa, printre statele vizate nuamandu-se China si SUA, precum si tari din Europa, Asia si America de Sud.
"Pentru noi, piata romaneasca - unde suntem prezenti in special prin servicii - este aproape inchisa. Prin clienti externi, am participat la reabilitarea hidrocentralelor Portile de Fier I si II si vom fi participa, probabil, la construirea a 20 de hidrocentrale pe raul Olt, program care va incepe anul viitor", a spus Sianu.
Pe plan extern, Kvaerner IMGB participa, in calitate de subcontractor, la construirea celei mai importante hidrocentrale din lume - Trei Defilee din China. Societatea din Bucuresti este partenera companiilor Alstom, Harbin Electric (China) si Dusan (Coreea de Sud), carora le va livra, pana la sfarsitul anului 2006, o serie de turbine cu care va fi echipata hidrocentrala. Comenzile insumeaza 24 milioane de dolari.
In ultimii ani norvegienii au vandut o alta companie pe care o detineau in Romania, Fabrica de Echipamente pentru Centrale Nuclear-Electrice (FECNE), cumparata de mul de afaceri Ovidiu Tender. Norvegienii mai detin in Romania doua santiere navale, la Tulcea si la Braila.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO