Prima pagina

Ineficienta din energie a costat 1 mld. dolari in 2002

Ineficienta din energie a costat 1 mld. dolari in 2002
14.05.2003, 00:00 8

Tarifele mici si facturile neincasate au produs pierderi de peste un miliard de dolari in 2002 la nivelul intregului sectorului energetic romanesc, a declarat ieri Ziad Alahdad, reprezentantul Bancii Mondiale in Romania.
Totusi, pierderile si subventiile din sistemul energetic in 2002 reprezinta 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB), mult mai putin decat in 2001, cand ponderea acestora in PIB a fost de 4,8%. "Pretul trebuie sa acopere atat pierderile, cat si investitiile pe care o companie din sector trebuie sa le faca", a precizat Alahdad, la o masa rotunda organizata de ASPetrol, o asociatie a companiilor private petroliere din Romania.
In ultimii ani, restructurarea sistemului energetic a avansat, dar prea putin, astfel incat preturile inca nu sunt reale si subventiile de la stat sunt foarte mari. In sectorul petrolier, considerat a fi cel mai promitator, multe rafinarii au fost deja privatizate, iar SNP Petrom, cea mai mare companie romaneasca,  este in curs de privatizare. "Privatizarea Petrom nu e doar o chestiune financiara, din care statul roman poate obtine bani, ci are semnificatie si in ceea ce priveste competitia pe piata interna. Pe de alta parte, acest proces arata cat de angajat este statul roman fata de ideea de a face privatizare cu investitori internationali", a spus Alahdad. El a adaugat ca este nevoie de o imbunatatire a disciplinei financiare, privatizare si restructurare a sistemului energetic, precum si de atragerea unor investitori privati in sector.
Oficialul Bancii Mondiale a mai spus ca cele mai mari pierderi  sunt acumulate in prezent in domeniul energiei termice si carbunelui. Anul trecut, dintre companiile care activeaza in acest domeniu, numai Compania Nationala a Lignitului Oltenia a incheiat pe profit, ceilalti operatori din domeniu, precum si Termoelectrica, respectiv regii locale de termoficare au incheiat pe pierderi. Pentru 2002, pierderile totale erau estimate la aproximativ 80 milioane de dolari in cazul Termoelectrica.
In sectorul energetic sunt acumulate arierate in valoare totala de 66.000 miliarde de lei (2 mld. dolari), potrivit ultimele date puse la dispozitie de Ministerul Industriei si Rersurselor.
Prin regiile si societatile autonome pe care le are in subordine, in acest moment Ministerul Industriei si Resurselor concentreaza cea mai mare parte a capitalului social de stat, restructurarea si privatizarea din acest sector fiind practic "nodul gordian" al reformei economice.  
Potrivit lui Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, prevazuta pentru 2007, statul nu va mai putea acorda subventii fara sa notifice acest lucru Comisiei Europene. Subventionarea pretului la energie imbunatateste mult pozitia financiara si competitivitatea produselor companiilor romanesti, iar cand va disparea, acestea vor avea mari probleme. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO