Prima pagina

Inflatia a ajuns in zona euro cat dobanda, la 4%

01.07.2008, 19:33 17

Inflatia anuala din zona euro a atins valoarea record de 4% in luna iunie, intarind asteptarile ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa majoreze dobanda de politica monetara, aflata la acelasi nivel, de 4 procente. Aceasta este cea mai mare valoare de la introducerea standardelor de calcul al inflatiei pentru intreaga zona euro, in 1997.
Cresterea preturilor din zona euro a accelerat de la 3,7% in mai, ajungand la o valoare dubla fata de tinta stabilita de BCE, de 2%, din cauza cresterii continue a preturilor energiei si alimentelor.
Analistii se asteapta ca BCE sa majoreze dobanda pana la 4,25% in sedinta de joi, masura despre care presedintele bancii, Jean-Claude Trichet, si alti oficiali ai bancii au vorbit des de la ultima sedinta a bancii, din luna mai, incoace.
Prin majorarea dobanzii, care se va resimti si pe piata din Romania, BCE incearca sa limiteze impactul negativ al cresterii rapide a preturilor energiei si alimentelor asupra economiei, incercand sa preintampine formarea spiralei inflationiste.
Petrolul s-a tranzactionat ieri la pretul record de 143,54 dolari, pe fondul tensiunilor din Golful Persic si al deprecierii dolarului american.
Majorarea dobanzii este privita insa cu scepticism de clasa politica europeana, primul-ministru al Spaniei Jose Luis Rodriguez Zapatero si ministrul german de finante Peer Steinbruck sfatindu-i pe oficialii BCE sa fie atenti si la cresterea economica, nu numai la cea a preturilor, in conditiile in care avansul economiei zonei euro da semne tot mai clare de incetinire.
In spatele inflatiei record de luna trecuta se afla in special cresterea peste estimari a preturilor in Germania (3,3% in iunie, de la o rata anuala de 3% in mai) si in Spania (5,1%). In Slovenia, cel mai nou membru al zonei euro, inflatia anuala a ajuns pana la 6,8%, de la 6,3% in mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO