Prima pagina

INS: Salariul mediu net a crescut in 2007 cu 8,1%, la 1.266 de lei

05.02.2008, 11:35 22

Salariul net mediu a crescut in ultima luna a anului trecut, fata de luna noiembrie, in termeni nominali, cu 12,9%, la 1.266 de lei, influentat de acordarea primelor de sarbatori, iar comparativ cu luna decembrie a anului 2006 avansul a fost de 15,2%, respectiv de 8,1% excluzand inflatia, conform unui comunicat trimis de Institutul National de Statistica (INS).

In termeni reali, majorarea castigului salarial mediu net a fost in decembrie, comparativ cu luna anterioara, de 12,2%. Salariul mediu nominal brut a fost de 1.730 lei, cu 13,7% mai mare fata de luna precedenta.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.791 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (651 de lei).

Majorarea castigurilor in majoritatea activitatilor economice s-a datorat acordarii primelor de sarbatori, negocierilor de salarii si realizarilor unor productii mai mari.

Astfel, salariile au urcat in ultima luna a anului, fata de noiembrie, cu peste 37% in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, silvicultura, exploatare forestiera si intermedieri financiare, cu o cota cuprinsa intre 22% si 32% in transporturi, turism, minerit, posta si telecomunicatii, energie electrica si termica, gaze si apa, asigurari si salubritate, respectiv cu 15%-21% in captarea, tratarea si distributia apei, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie, industria chimica, cercetare-dezvoltare si informatica, edituri, metalurgie si administratie publica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO