Prima pagina

Investitiile straine au crescut cu 76% in ianuarie

14.03.2008, 19:26 12

Romania a atras in prima luna a acestui an investitii straine directe de 695 de milioane de euro, cu 76% mai mari decat in ianuarie 2007, cand au fost de 394 mil. euro, potrivit datelor publicate ieri de BNR.
Anul trecut, investitiile straine au depasit 7 miliarde de euro, iar pentru anul acesta estimarile sunt cuprinse intre 6 si 8 miliarde de euro.
Recordul anual absolut la acest capitol este de 9,1 mld. euro, stabilit in 2006. Cele mai recente estimari privind volumul de investitii straine pe anul acesta apartin italienilor de la UniCredit, care vad un potential de 6 mld. euro. Cele mai multe prognoze ale bancilor straine privind Romania oscileaza in jurul unor investitii egale cu cele de anul trecut, adica 7 mld. euro.
Cele mai puternice nume care ar putea intra cu investitii pe piata locala anul acesta sunt austriecii de la Voest Alpine (care planuiesc un combinat siderurgic in Romania sau Bulgaria, investitia totala fiind de 7 mld. euro), germanii de la Daimler (pentru investitia carora Romania se lupta cu Polonia) si japonezii de la Mitsubishi.
O investitie care va debuta cu siguranta in 2007 este cea a americanilor de la Ford. In plus, domeniul energetic ar putea atrage in perioada urmatoare investitii semnificative din partea unor jucatori interesati de energiile alternative si de constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.
Tot in luna ianuarie, deficitul de cont curent a incetinit puternic ritmul de crestere, pana la 17% fata de ianuarie 2007. In urma cu un an, deficitul extern crestea de zece ori mai repede (162%, ritm inregistrat in ianuarie 2007). Astfel, investitiile au finantat 61% din deficitul de cont curent in prima luna a acestui an, fata de un grad de acoperire de 42% anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO