Prima pagina

Investitorii imobiliari din Polonia se muta la Bucuresti

02.04.2007, 18:56 6

Fondurile de investitii imobiliare prezente in Polonia se pregatesc sa intre pe piata locala in cautarea unor randamente superioare, tinand cont ca yield-urile din Romania sunt cu circa 1,5% mai mari, iar piata este departe de a fi saturata pe toate segmentele.
"Fondurile de investitii prezente de 5-7 ani in Polonia ar putea renunta in urmatoarea perioada la portofoliile de aici - tinand cont si de randamentele care au scazut in ultimii ani, si cu lichiditatile obtinute sa-si mute operatiunile in est - in tari precum Romania, unde profitabilitatea investitiilor imobiliare este inca la un nivel superior", apreciaza Pavel Tonski, managerul firmei poloneze de consultanta imobiliara Accreo Taxand. Printre investitorii prezenti in Polonia care pana in prezent doar tatoneaza piata locala se numara si fondul de investitii Heitman, administrat de la Chicago, care administreaza active imobiliare de peste 15 mld. $ in Statele Unite, Europa si Asia. Heitman este unul dintre cei mai importanti investitori din Polonia.
Randamentele au ajuns in Varsovia la un nivel de 5,5% pentru spatii comerciale, respectiv 5% pentru birouri, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, valori apropiate pietelor vestice, in timp ce in Romania acestea sunt cu circa 1,5% mai mari, tinand cont de cele mai recente tranzactii realizate.
De altfel, piata tranzactiilor imobiliare din Polonia este extrem de activa, mai multe companii precum dezvoltatorul francez Apsys renuntand la centrele comerciale detinute in Polonia. Francezii controlau o retea de peste 10 centre comerciale in cele mai importante orase din Polonia, precum Varsovia, Cracovia sau Lodz. Volumul tranzactiilor derulate anul trecut in Polonia depaseste 4,5 mld. euro pe segmentul comercial si de birouri, in timp ce pe piata locala valoarea totala a tranzactiilor a fost de circa patru ori mai mica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO