Prima pagina

Iranul a testat o racheta sol-sol care poate lovi Israelul

17.07.2000, 00:00 17



Iranul a testat cu succes sambata racheta sol-sol Shahab-3 care este capabila sa loveasca tinte cum ar fi taberele militare israeliene sau americane din Arabia Saudita, informeaza Reuters.

Testul se inscrie in "politica Iranului de intarire a capacitatii sale de aparare pe baza principiului de prevenire", a anuntat postul public de televiziune iranian. "Acest test nu reprezinta in nici un caz o amenintare la adresa altui stat", a declarat un oficial militar, sub conditia anonimatului.

Shahab-3 este o racheta balistica care are o raza de actiune de 1.300 de kilometri, se deplaseaza cu o viteza de 4.320 m/s si poate transporta un focos nuclear in greutate de o tona. Iranul a dezmintit informatiile potrivit carora ar fi primit tehnologie in domeniul rachetelor din Rusia, China si Coreea de Nord. Iranul lucreaza, de asemenea, la racheta cu raza lunga de actiune Shahab-4 care, conform autoritatilor de la Teheran, nu va fi folosita in scopuri militare, ci numai la transportarea satelitilor in spatiu. Potrivit unor experti militari occidentali, la primul test, care a avut loc in 1998, Shahab-3 a explodat la cateva secunde de la lansare, lucru negat in repetate randuri de Iran.

SUA si Israelul au condamnat la unison testul. Ministrul israelian al apararii Ephraim Sneh si-a exprimat ingrijorarea fata de acest test pentru ca "Iranul submineaza activ procesul de pace prin diverse organizatii teroriste". Israelul "este pregatit sa previna" pericolele pe care le prezinta tehnologia militara iraniana, a adaugat Sneh.

Un inalt oficial din serviciul militar de informatii israelian a declarat sambata-seara, ca, desi este pentru prima data cand Iranul are capacitatea de a ataca Isarelul, testul nu reprezinta "o amenintare imediata". El a acuzat totodata Rusia ca ajuta Iranul sa fabrice rachete nucleare.

Administratia Clinton a declarat ca amenintarile din partea "statelor care prezinta ingrijorare", cum sunt Iranul si Coreea de Nord, fac necesara realizarea controversatului sistem national de aparare anti-racheta. Oficialii de la Washington au declarat ca eforturile Iranului de a-si dezvolta capacitatile in domeniul rachetelor ameninta regiunea si submineaza eforturile de neproliferare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO