Prima pagina

Isarescu: Sa-i uram leului nou sa ne duca cu bine la euro

Isarescu: Sa-i uram leului nou sa ne duca cu bine la euro
22.04.2005, 20:11 11

Banca Nationala a prezentat ieri noile monede si bancnote care vor defini leul nou, acestea pastrand portretele

si fondurile cromatice folosite pentru cupiurile corespondente din emisiunea actuala.

Noua emisiune va intra in circulatie incepand de la 1 iulie si o va inlocui treptat pe cea anterioara, procesul urmand sa se finalizeze in decembrie 2006. Denominarea implica taierea a patru zerouri. Sub noua forma, leul devine cea mai importanta moneda din Europa Centrala si de Est (un leu nou va valora ceva mai mult de opt coroane cehesti).

"Va dura opt - zece ani, din acest moment, pana vom trece la euro, astfel ca structura pe cupiuri a noii emisiuni trebuie sa aiba in vedere raportul dintre puterea de cumparare a leului nou fata de euro", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

El spune ca la stabilirea structurii noii emisiuni, BNR a tinut cont de necesitatea continuitatii cu vechea emisiune, dar si de raportul puterii de cumparare si corespondenta cu cupiurile euro.

"Am decis ca bancnota cea mai mica sa fie de un leu nou, care va avea corespondent in bancnota de cinci euro, respectand principiul raportului puterii de cumparare. Aceasta pentru ca, in prezent in Romania, cu un leu nou se pot cumpara doua paini, iar in Uniunea Europeana acestea costa aproximativ cinci euro", a spus Isarescu.

Noile bancote vor avea valori de unu, cinci, zece, cincizeci, o suta si cinci sute de lei noi. Primele cinci bancnote au corespondent in vechea emisiune, in timp ce bancnota de 500 de lei noi este o noutate.

"Si in acest caz s-a luat in considerare raportul puterii de cumparare, dar si necesitatile economiei romanesti", a precizat guvernatorul. Aceasta bancnota are in prezent o valoare de aproximativ 140 de euro.

Noile bancnote vor avea aceleasi dimensiuni cu cele ale euro, corespondetele plecand de la bancnota de un leu nou, care va avea aceeasi marime cu cea de cinci euro. Aceasta caracteristica va reduce costurile cu adaptarea automatelor bancare o data cu trecerea la euro.

Monedele din noua emisiune, cu valori de unu, cinci, zece si cincizeci de bani, vor avea dimensiuni apropiate de cele ale monedelor euro.

"Emisiunea va fi unitara si logica, dimensiunile cupiurilor vor creste proportional cu valoarea lor", a precizat Isarescu.

Pentru noua bancnota care nu are corespondent in actuala structura de cupiuri - 500 lei noi - Consiliul de Administratie al BNR a decis tiparirea portretului poetului Mihai Eminescu. Pe revers se gaseste un numar din ziarul Timpul, cladirea Bibliotecii Universitare din Iasi si un tei.

Noile cupiuri vor contine multiple elemente de siguranta, care vor fi impartite in trei categorii generale: cele cunoscute de public, cele destinate lucratorilor bancari si cele care vor fi cunoscute doar de persoanele autorizate din BNR.

Noile bancnote vor avea pana la opt elemente de siguranta din categoria celor larg cunoscute, in functie de valoarea acestora. Astfel, bancnota de un leu nou va contine o fereastra transparenta, filigran si un element de suprapunere.

La bancnota de 500 de lei noi vor mai exista microperforatii, banda iridiscenta, elemente aurii, cerneala care isi schimba culoarea si imagine latenta. In cazul monedelor, principalele elemente de siguranta vor fi aliajul din care sunt confectionate si cantul acestora, prin modul de realizare - plan sau in relief.

BNR va sustine o campanie de informare pentru familiarizarea populatiei cu noile cupiuri. Pentru aceasta, banca centrala a incheiat parteneriate cu grupuri de presa, dar si cu Ministerul Administratiei si Internelor, care va afisa informatii despre noile cupiuri si va distribui pliante prin unitatile sale teritoriale. BNR a realizat pentru aceasta campanie un model de pliant si unul de afis, in care sunt detaliate elementele de siguranta ale noilor insemne monetare, precum si corespondentele cu vechea emisiune.

Banca centrala va tipari de asemenea pliante si in alfabetul Braille, pentru nevazatori. Ca element de popularizare a denominarii va actiona si afisarea duala a preturilor, care a inceput de la 1 martie si va fi utilizata pana la jumatatea anului viitor. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO