Prima pagina

Israelienii pregatesc 50 mil. euro pentru America House

Israelienii pregatesc 50 mil. euro pentru America House
13.05.2004, 00:00 22

Dupa ce s-a antrenat cu imobile de birouri, grupul GTC International, unul dintre primii investitori de anvergura, si-a luat inima in dinti si a mizat pe piata imobiliara potul cel mare: 50 mil. euro. Atat va costa America House, o cladire de birouri din Pia a Victorie care va fi gata in 2006.
La mai putin de un an de la vanzarea pentru mai bine de 30 de milioane de dolari a primului sau imobil de birouri - Europe House, GTC International a inceput oficial lucrarile de costructii la cel de-al doilea America House. Investitorii israelieni spun ca lucrurile nu se vor opri aici, fiind cu ochii si pe terenuri pentru complexuri comerciale sau ansambluri rezidentiale.
Am inceput in Romania cu imobile de birouri, insa credem ca in urmatoarea perioada vom dezvolta proiecte si in domeniul comercial si rezidential, acestea fiind sectoarele in care suntem prezenti si in alte tari din lume , a declarat Eli Alroy, presedintele GTC International.
Managerul de tara al GTC, Shimon Galon sustine la randul sau ca a sosit momentul pentru investitii in proiecte imobiliare.
"Urmeaza o perioada de de 4-5 ani in care trebuie facute investitii in real estate, iar cine le va face va avea succes", a spus Galon.
Potrivit acestuia, in segmentul comercial si cel rezidential, lucrurile nu stau chiar atat de bine ca in cel de birouri.
Cautam de patru ani un teren bun pentru a dezvolta un proiect de retail. Am vazut pana acum 35 de amplasamente, dar nu am gasit ceva multumitor. Cea mai mare parte a problemelor pe care le-am intalnit sunt legate de titlu (de proprietate n. red.)", a completat Galon.
Spre deosebire de proiectele rezidentiale dezvoltate pana acum pe piata romaneasca, oficialul GTC spune ca este interesat mai degraba de ansambluri de locuinte pentru segmentul mediu. Nu va fi vorba de locuinte mari si scumpe, ci de ansambluri de locuinte cu suprafete de 80-100 metri patrati, care vor putea fi achizitionate la preturi de 80.000 euro, valoare accesibila usor printr-un credit , a explicat Galon.
Pentru moment insa, singurul proiect activ al GTC este America House, un imobil de birouri care beneficiaza din plin de experienta Europe House, primul realizat de investitorii israelieni - contractor general este grupul turcesc Ozer, iar compania romano-americana Westfourth Architecture este responsabila pentru design.
America House are insa o suprafata construita de 45.000 de metri patrati, mai mare decat in cazul Europe House si implicit estimam ca investitia va ajunge la 50 de milioane de euro , a completat Galon.
Finantarea pentru acest proiect este asigurata, potrivit reprezentantilor GTC International, de catre Banca Europeana pentru Reconstrucie si Dezvoltare (BERD) si Raiffeisen Bank.
Reteta Europe House este folosita de israelieni si in ceea ce priveste chiriatii. Suntem deja in negocieri cu trei grupuri bancare de pe piata romaneasca, suprafetele in discutie fiind foarte mari. Avem insa si foarte multe cereri pentru suprafete mai mici, insa preferam sa asteptam deocamdata , a mai spus reprezentantulGTC Romania. Potrivit acestuia, cladirea va fi livrata pana la sfarsitul anului viitor.
Vladimir Arsene, presedintele Westfoth Architecture, spune ca pe langa cele 30.000 de metri patrati de spatii de birouri, America House va cuprinde si o zona comerciala situata pe doua etaje.
Fatada va avea 165 de metri, iar suprafata neta de birouri pe fiecare dintre nivele este de 3.500 de metri patrati, cea mai mare de acest gen din Romania. De altfel, prin aceasta cladire cred ca se trece la o noua faza de dezvoltare in aceasta zona, America House fiind o constructie realizata la o scara mai apropiata, spre exemplu, de Palatul Victoria , a mentionat Arsene.
In prezent in Bucuresti sunt anuntate mai multe imobile de birouri clasa A de dimensiuni apreciabile, majoritatea urmand a fi livrate in perioada 2005-2006. In a doua parte a acestui an va fi livrat insa pe piata imobilul Charles de Gaulle Plaza, care va gazdui sediul operatorului de telefonie mobila Connex. Imobilul, cu o suprafata totala de peste 40.000 metri patrati a implicat o investitie de 34 de milioane de dolari si a fost dezvoltat de compania Avrig 35. Dupa finalizare, imobilul va fi administrat de o societate in care atat grupul olandez F&C International, principalul actionar al Avrig 35, cat si compania de investitii CA Immo vor detine 50% din actiuni.
CA Immo este divizia imobiliara a grupului austriac Creditanstalt si a achizitionat in prima jumatate a anului trecut centrul de afaceri Opera Center, intr-o tranzactie estimata la circa 29 milioane de dolari. Afacerea Opera Center a fost initiata in urma cu mai bine de cinci ani, de compania Portland Trust, o companie din Cehia detinuta de doua persoane fizice. Cele doua imobile Opera Center au o suprafata totala de birouri de peste 15.000 de metripatrati, proeictul fiind apreciat de analisti ca una dintre cele mai reusite structuri arhitectonice de pe piata romaneasca, pentru acest lucru fiind responsabil arhitectul Dorin Stefan. Printre chiriati se regasesc companii precum ING, PricewaterhouseCoopers, USAID, GSK, Eli Lilly , dar si firme de avocatura.
A doua mare tranzactie imobiliara de pe segmentul de birouri al pietei imobiliare romanesti a avut loc tot anul trecut, cand fondul austriac de investitii Europolis Invest a cumparat, pentru mai bine de 30 de milioane de dolari cladirea Europe House, dezvoltata de GTC International. Europe Huse a implicat o investitie de 23 de milioane de dolari si ofera o suprafata neta de 13.000 de metri patrati de spatii de birouri clasa A structurata pe zece etaje. Intre chiriasi se regasesc pe langa operatorulde telefonie mobila Orange si companii din domeniul IT precum Microsoft, HP sau Oracle, dar si AIG Life.
GTC International, subsidiara a grupului israelian Kardan, este prezenta pe piata romaneasca prin GTC Real Estate Investments Romania BV. Actionarii GTC sunt Kardan Real Estate, Azorim Investment, Development and Construction, Citibank si Deutsche Bank. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO