Prima pagina

Julius Baer a luat de pe Bursa Petrom si BRD de 38 mil. euro

12.11.2004, 00:00 19

Fondul american de investitii Julius Baer International Equity Fund (JBIEF) a ajuns sa detina in jur de 1% din actiunile Petrom si 1,4% din actiunile BRD- SocGen dupa ce a realizat in ultimii doi ani achizitii importante de actiuni de pe Bursa. Pachetele de actiuni pe care fondul de detine la cele doua societati valoreaza acum pe piata aproximativ 38 milioane de euro.
Ponderea plasamentelor in Romania este de doar 1% in activele fondului, care administreaza un portofoliu de actiuni plasat pe multe piete internationale. JBIEF administreaza in prezent active in valoare de 3,84 miliarde de euro, activele totale administrate de Julius Baer situandu-se la peste 18 miliarde de euro.sleradendt
Americanii se afla printre cei mai importanti actionari minoritari ai Petrom. Conform ultimelor informatii existente pe piata doar sindicatul Petrom mai detine o participatie asemanatoare cu cea a fondului american, in timp ce SIF Oltenia si-a injumatatit recent participatia ajungand la 0,6%. La Bursa un pachet de 1% din Petrom valoreaza in prezent 24 milioane de euro. Doar 7% din actiunile Petrom se afla in prezent in posesia actionarilor minoritari ai Petrom si se tranzactioneaza pe piata de capital, restul fiind in prezent in proprietatea statului, care urmeaza sa transfere 33% din actiuni catre austriecii de la OMV.
Surse din piata afirma ca americanii de la Julius Baer s-au numarat printre principalii cumparatori ai pachetelor de actiuni vandute luna trecuta de SIF Oltenia pe Bursa. Inca dinainte de aceste tranzactii, in luna septembrie, fondul detinea, conform ultimului raport trimestrial, o participatie de 0,779% din capitalul Petrom.
Managerul fondului american nu a putut fi contactat, dar acesta declara cu un an in urma ca actiunile Petrom i se par ieftine din punctul de vedere al EBITDA (profit inainte de plata dobanzilor si taxelor, includerea amortizarii si a deprecierii) si al cash-flow-ului companiei. De atunci valoarea pe Bursa a actiunilor Petrom s-a dublat.
Fondul detinea in luna septembrie 19,6 milioane de actiuni BRD, care valoreaza in prezent pe piata peste 10 milioane de euro si reprezinta 1,4% din capitalul bancii. In ultimele 12 luni Julius Baer a achizitionat de pe piata 7 milioane de actiuni BRD, adica 0,4% din capitalul bancii.
In ultimii ani mai multe fonduri de investitii straine au intrat la cumparare pe Bursa din Bucuresti atrase de randamentele bune generate de cresterea economica din ultimii ani si de perspectivele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. In plus randamentele obtinute in ultimii ani pe pietele internationale au fost extrem de reduse.
De la inceputul anului Julius Baer International Equity Fund a adus investitorilor un castig de 9,6% in dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO