Prima pagina

Kardan a cumparat 12 hectare in nordul Capitalei

21.02.2005, 00:00 10

Fondul de investitii israelian Kardan a anuntat achizitia, prin intermediul subsidiarei din Romania a firmei sale Global Trade Center (GTC) Polonia, a unui teren cu suprafata de 120.000 de metri patrati in Bucuresti, in cadrul unei tranzactii de 15,5 milioane de euro.



Terenul, localizat in nordul Capitalei, va fi destinat dezvoltarii unui complex comercial, rezidential si de birouri. Centrul comercial ce urmeaza a fi dezvoltat va fi de anvergura similara cu cea a proiectelor pe care GTC le-a realizat in Varsovia si Cracovia, dar va oferi spatii de retail mai ample decat acestea. Proiectul se asteapta sa fie unul dintre cele mai mari din regiune.



Mizand pe situatia macroeconomica a Romaniei si pe cresterea puterii de cumparare a populatiei, Kardan intentioneaza sa isi extinda expunerea pe sectorul imobiliar romanesc, orientandu-se in principal catre segmentele birourilor, de retail si rezidential.



In momentul de fata, activitatile GTC din Romania sunt orientate cu preponderenta catre sectorul birourilor. Dupa finalizarea proiectului Europe House, care a fost vandut fondului de investitii austriac Europolis in urma cu doi ani, GTC dezvolta in prezent al doilea proiect de birouri, America House, situat in zona Piata Victoriei. Termenul de livrare al proiectului a fost stabilit pentru primul trimestru al anului 2006. In momentul finalizarii, proiectul va avea 26.000 de metri patrati de birouri clasa A.



Investitia realizata in cadrul America House este estimata la aproximativ 50 de milioane de euro, iar finantarea este asigurata de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Raiffeisen Bank.



GTC este unul dintre cei mai importanti investitori imobiliari din Europa Centrala si de Est, avand proiecte in Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Romania, Serbia si Croatia. Actiunile GTC Polonia sunt listate in cadrul Bursei de Valori de la Varsovia.



GTC International, subsidiara a grupului israelian Kardan, este prezenta pe piata romaneasca prin GTC Real Estate Investments Romania BV. Actionarii GTC sunt Kardan Real Estate, Azorim Investment, Development and Construction, Citibank si Deutsche Bank. Fondul Kardan este implicat si pe piata romaneasca a asigurarilor, prin Omniasig, a treia companie de asigurari generale.



Zona de nord se prefigureaza a fi viitorul centru de afaceri al Capitalei, majoritatea proiectelor de birouri livrate sau anuntate a fi livrate pe piata fiind dezvoltate in aceasta zona. In ultimii zece ani au fost construite in partea de centru-nord a orasului imobile de birouri precum World Trade Center, Neocity Tower, Baneasa Business Center, Europe House, BRD Tower sau Grivco Tower. Cu toate acestea, zona nu este caracterizata printr-o puternica prezenta a centrelor comerciale moderne.



Piata imobiliara romaneasca se dovedeste a fi un adevarat magnet pentru capitalul strain. La inceputul acestei luni, divizia imobiliara a fondului israelian de investitii Africa-Israel Investment a devenit co-proprietara unui teren de 121.000 de metri patrati din Bucuresti, in urma unei tranzactii de 9 milioane de euro.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO