Prima pagina

La Argus se incinge lupta pentru control

26.11.2004, 00:00 14

O lupta pentru controlul celui de-al doilea producator de ulei comestibil de pe piata romaneasca, Argus Constanta,  are toate sansele sa se incinga la Bursa Electronica RASDAQ dupa ce SIF Oltenia este pe cale sa devina cel mai important actionar al companiei. SIF Oltenia a achizitionat in ultimele luni de pe piata de capital 10% din actiunile Argus, cotatia actiunilor crescand cu aproape 50%. O participatie mai mare, de 11,4%, detine doar directorul companiei, Vasile Leu.
Reprezentantii SIF Oltenia spun ca ar putea fi interesati sa mai achizitioneze actiuni de pe piata. "Am cumparat actiuni Argus pentru ca ni se pare o investitie buna si este posibil sa mai achizitionam actiuni in functie de evolutia pietei," spune Florin Buzatu, vicepresedinte al SIF Oltenia.
Conducerea Argus si salariatii detin in prezent un pachet de actiuni care sa le permita sa ia deciziile privind soarta companiei, dar dupa dizolvarea Asociatiei Salariatilor, acestia au inceput treptat sa vanda din actiuni.
"Conducerea societatii impreuna cu salariati detin in prezent aproximativ 50% din actiuni, dar exista o tendinta de vanzare a actiunilor din partea salariatilor," a declarat pentru ZF Vasile Leu, directorul Argus.
In afara de Leu si SIF Oltenia nici unul dintre actionari nu are o participatie mai mare de 5%.
Surse apropiate companiei spun ca Argus ia in considerare pentru anul viitor o splitare a valorii nominale a actiunilor pentru a creste capitalizarea bursiera, astfel incat SIF Oltenia sa fie nevoita sa plateasca mai mult daca vrea sa mai cumpere procente din companie de pe piata bursiera.
Divizarea actiunilor are de obicei un efect psihologic asupra investitorilor de pe piata de capital, deoarece actiunile par mai ieftine, iar investitorii sunt dispusi sa plateasca mai mult, iar valoarea de piata a companiei in ansamblu creste. Valoarea nominala a unei actiuni Argus este de 15.000 de lei, compania putand sa divizeze actiunile pana la o valoare nominala de 1.000 de lei. O alta varianta studiata de managerii Argus, afirma sursele citate, este distribuirea de actiuni gratuite din profiturile pe ultimii ani, dar managerii de la Argus se tem ca salariatii s-ar putea grabi sa le vanda pe Bursa in conditiile in care SIF Oltenia este dispusa in continuare sa cumpere.
Pe piata au circulat informatii conform carora doi investitori strategici, americanii de la Cargill si grupul norvegian Orkla Foods ar fi interesati de Argus. Compania este singurul jucator independent dintre primi trei producatori de pe piata uleiului. Americanii de la Cargill au preluat recent cu 22 milioane de euro doua fabrici de ulei ale companiei Topway Industries Craiova de la Podari si Craiova plus dreptul de folosinta al marcii Bunica. Argus detine o cota de 20% pe piata uleiului fiind devansata de americanii de la Bunge care detin 25% prin cele trei fabrici (Unirea Iasi, Muntenia Bucuresti si InterOil Oradea), locul trei fiind ocupat de Topway, cu o cota de 15%.Ultima tranzactie de ieri pe RASDAQ cu actiuni Argus s-a realizat la 36.700 lei/actiune, in crestere cu 0,8% fata de ziua anterioara. Din iunie, cotatia Argus a crescut cu 67%. Capitalizarea bursiera a companiei este in prezent de 29 milioane de euro.
Argus a obtinut in primele noua luni o crestere a profitului net de 61,7%, in euro, pana la 1,4 milioane de euro, in conditiile in care cifra de afaceri a scazut cu 7%, la 27 de milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO