Prima pagina

Lantul austriac Baumax intra pe piata via Cluj

18.05.2005, 19:43 23

Lantul austriac de magazine de bricolaj Baumax va incepe anul acesta constructia primului sau magazin din Romania, la Cluj, investitia urmand sa se ridice la aproximativ 10 milioane de euro.

"In acest moment exista un precontract pentru un teren situat pe Calea Turzii, desi mai sunt luate in considerare si alte posibile locatii. Suprafata construita va fi de 9.000 de metri patrati, cu aproximativ 300 de locuri de parcare", a declarat pentru ZF Transilvania arhitectul Claudiu Botea, directorul firmei Arhimar, care acorda consultanta grupului Baumax in Romania si va realiza toate proiectele viitoarelor centre comerciale.

"Daca totul merge bine, in maximum 9 luni complexul comercial Baumax va putea fi deschis pentru public", a mai spus arhitectul. Programul de investitii pe termen mediu al grupului austriac prevede constructia unui numar de 30 de magazine. Investitiile alocate nu vor fi foarte ridicate, intrucat Baumax nu construieste magazinele, ci le inchiriaza.

Grupul Baumax a fost infiintat in urma cu patru decenii de austriacul Kalheinz Essl dupa modelul magazinelor americane din anii Õ60-Õ70. In prezent, grupul opereaza 121 de magazine in sase tari si este lider de piata in majoritatea acestora. Aproximativ 47% din cifra de afaceri de un miliard de euro este generata de cele 53 de magazine din Europa Centrala si de Est.

In prezent, cea mai mare parte din piata romaneasca de bricolaj este disputata de compania franceza Bricostore si cea germana Praktiker.

Reteaua Bricostore numara trei magazine, toate in Bucuresti, in timp ce Praktiker dispune de sapte locatii si se pregateste sa mai deschida unul la Oradea la finele acestei saptamani. Amplasat la iesirea din municipiu spre Baile Felix, magazinul a fost construit in urma unei investitii de circa 11 milioane de euro de catre societatea Retail Service Timisoara. "Am ales Oradea, in urma unor studii de fezabilitate care au demonstrat clar ca este un oras cu potential", a declarat Dan Todor, directorul de marketing al companiei de bricolaj.

Praktiker a inregistrat anul trecut vanzari de peste 63 mil. euro pe piata romaneasca, realizand o crestere cu peste 45 mil. euro fata de anul 2003. "Anul acesta vom creste vanzarile cu inca 60 mil. euro", sustine Todor. Compania germana intentioneaza sa mai deschida anul acesta inca trei, la Constanta, Craiova si Arad.

In ceea ce priveste Bricostore, oficialii firmei nu au dorit sa furnizeze detalii privind evolutia vanzarilor de anul trecut, iar in 2003, datele Ministerului Finantelor arata o cifra de afaceri de 21,6 mil. euro. Planurile pentru acest an vizeaza deschiderea a inca doua magazine in provincie, la Brasov si Ploiesti.

De altfel, aceasta este o tendinta care se inregistreaza pe piata de retail: dupa ce si-au facut intrarea in Bucuresti, marii jucatori incep o expansiune puternica la nivel national. Astfel, reteaua de hypermarketuri Cora analizeaza posibilitatea extinderii in Timisoara si Iasi, dupa ce primul pas in afara Bucurestiului va fi facut anul viitor, o data cu inaugurarea unui centru comercial la Cluj-Napoca. La fel va proceda si Carrefour, retailerul francez intentionand sa deschida un hypermarket la Ploiesti si unul la Galati. Alte orase aflate in vizorul Carrefour sunt Cluj-Napoca si Constanta, dupa ce compania a inaugurat in toamna trecuta primul sau magazin din provincie, la Brasov.

De asemenea, Kaufland a anuntat ca intentioneaza sa deschida in luna noiembrie un hypermarket la Constanta. Cluj-Napoca va avea in august un magazin Kaufland, urmand ca in cursul anului viitor sa mai fie deschisa inca o unitate. Grupul german are planuri si pentru Timisoara, Iasi si Ploiesti.

Pe segmentul cash & carry, Selgros va intra pe piata din Iasi, dupa ce in viitorul apropiat va mai deschide unitati la Arad si Cluj-Napoca. De asemenea, Metro se pregateste sa deschida un magazin in Arad. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO