Prima pagina

Lege pentru pensii private "la nivel de unitate"

07.07.2004, 00:00 10



Legea fondurilor de pensii ocupationale a aparut marti in Monitorul Oficial, creind cadrul legislativ pentru primele pensii private care beneficiaza de deductibilitatea cheltuielilor, dar companiile de asigurari care sunt asteptate sa investeasca in acest sistem nu se arata entuziasmate.



"Parlamentul nu a tinut cont de nici una din observatiile industriei asigurarilor. Aceasta lege creeaza discriminari pentru ca nu se adreseaza decat salariatilor, impune un capital social al administratorilor prea mare pentru piata potentiala (2 mil. $ - n.red) si este neclara in multe privinte, mai ales in ceea ce priveste calculul randamentului minim sau al solvabilitatii", spune Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei pentru Pensii Administrate Privat din Romania (APAR) si director executiv in cadrul Generali Asigurari.



Prin acordarea unei deductibilitati de 200 de euro la angajat si 200 de euro la angajator, legea incurajeaza dreptul la o pensie privata, dar in colectiv, "la nivel de unitate".



"Angajatorul si sindicatul pot propune angajatilor, de comun acord, participarea la o schema facultativa de pensii ocupationale, prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate, grup de unitati sau ramura", spune legea. Daca nu exista acest contract colectiv de munca si nici sindicat, schemele "pot fi propuse de angajator cu consultarea angajatilor".



Legea creaza discriminari pentru ca cei care lucreaza fara "carte de munca" nu primesc deductibilitate la cheltuielile pentru pensii private si pentru nici o alta forma de economisire, a explicat Tudor Moldovan.



Datorita dezvoltarii serviciilor, persoanele care muncesc fara sa aiba statut de salariati - antreprenori, agenti de asigurare sau imobiliari - sunt din ce in ce mai multe in ultima vreme.



In lipsa unui cadru legislativ, companiile de asigurari au vandut pana acum peste 100.000 de polite de "pensii private" adaptate prin transformarea unor polite de asigurari de viata. Legea nu-i priveste insa pe cei care au cumparat aceste polite, si nici nu exista vreun proiect in acest sens.



Adrian Allott, director financiar si de actuariat din cadrul companiei de asigurari Aviva, spune ca adoptarea unei legi pentru pilonul III de pensii private, adica pentru pensii private facultative, nu este "uzuala". "Am dubii ca vor fi suficienti clienti pentru aceste tip de pensie privata suplimentara", a spus Allott. In celelalte tari din Est, au fost infiintate mai intai fondurile de pensii publice administrate privat (pilonul II), unde se acumuleaza o parte din banii platiti acum la Casa Nationala de Pensii (pilonul I).



"In suma, aceasta lege nu are o viziune clara asupra business-ului si va trebui modificata pentru a fi in corelatie cu legislatia din Uniunea Europeana, asa cum a fost si cazul primei variante a legii asigurarilor", a mai spus Moldovan.



Supravegherea pietei fondurilor de pensii private ocupationale va fi facuta de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, printr-un departament special.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO