Prima pagina

Legislatia fiscala se impiedica la proba practica

11.02.2004, 00:00 19



Definitivata in ultima clipa, legislatia fiscala intrata in vigoare anul acesta sub forma Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala da frisoane Ministerului Finantelor din cauza problemelor care tind sa apara in aplicarea practica a noilor reglementari. Cu atat mai mult cu cat normele Codului fiscal de-abia publicate nu sunt pe deplin lamuritoare, iar Codul de procedura, inca nediscutat si amendat in Parlament, nici nu dispune de astfel de indrumari. Ca umare, este de asteptat o avalansa de ordine si decizii care sa puna de acord legislatia cu realitatea.



"Codul fiscal are multe puncte bune, stabileste principii valoroase in legislatia romaneasca, insa este pacat ca nu scapam de smecheria clasica a fiscalitatii: ce se da cu o mana se ia cu doua", a afirmat ieri Jean-Pierre Vigroux, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, la o conferinta organizata de Business Review Forum. Iar primul exemplu care vine este nivelul relativ scazut al impozitului pe profit, de 25%, umflat insa considerabil prin limitarea sau nerecunoasterea deductibilitatii diferitelor cheltuieli aferente unei afaceri.



In randul contribuabililor, inclusiv al consultantilor de specialitate, s-a instalat temerea ca inspectorii fiscali din teritoriu nu vor fi capabili, cel putin intr-o prima faza, sa interpreteze fondul noilor prevederi fiscale, concentrandu-se pe aspectele de forma.



Raspunsul Fiscului, prin vocea Mariei Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor: "Avem in lucru mai multe decizii si ordine de aplicare a anumitor prevederi din Codul fiscal. Vom incerca sa aducem completari acolo unde apar probleme", spune Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor.



Temerea mediilor de afaceri vine in primul rand din faptul ca recunoasterea unor cheltuieli ca deductibile la calculul impozitului pe profit va depinde de modul in care inspectorul fiscal va privi o tranzactie.



"Comisia fiscala centrala va emite decizii suplimentare pentru cazurile in care anumite tranzactii pot fi judecate diferit, astfel incat sa nu lasam loc de interpretare din partea inspectorului fiscal", asigura Maria Manolescu. Deciziile respective ar urma sa fie publicate in Monitorul Oficial.



Jean-Pierre Vigroux spune ca problemele ar putea fi usurate cu conditia aplicarii in practica a prevederilor proaspatului cod etic al inspectorului fiscal, ceea ce ar insemna o adevarata revolutie.



Manolescu admite ca trebuie gasite solutii pentru a lamuri problemele legate de interpretarea legislatiei si chiar si faptul ca ramane nerezolvata povara multitudinii de declaratii si ordine de plata lunare care cad in sarcina contribuabilului. Dincolo insa de disponibilitatea aratata fata de sesizarile venite de pe piata, nici un raspuns concret. Ramane promisiunea aprobarii "foarte curand" a ordinului privind noua procedura de rambursare a TVA si, in premiera, ideea ca din 2005 sa poata fi introdusa o a doua cota redusa de TVA, mai mica de 9%, pentru anumite bunuri si/sau servicii.



Marea promisiune facuta de responsabilul Finantelor cu politica fiscala - "nici un contribuabil nu va mai fi surprins de modificari ale legislatiei fiscale".



"Codul de procedura fiscala are nevoie de o mai mare simplificare", mai arata Vigorux. Ordonanta de urgenta prin care a fost aprobat actul normativ de-abia urmeaza sa intre in dezbaterea comisiei de specialitate a Senatului, putand suferi modificari semnificative. Intre timp, ministerul finantelor resimte o presiune in crestere din partea pietei, care reclama inexistenta normelor de aplicare. Deocamdata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala incearca sa rezolve problemele aparute in practica prin ordine ale ministrului finantelor, care apoi sa fie asimilate in norme.



Un alt act normativ esential pentru mediul de afaceri - Codul muncii, intrat in vigoare in urma cu aproape un an - continua sa faca obiectul criticilor intreprinzatorilor romani si mai ales straini, atat timp cat promisiunile facute de autoritati in urma reclamatiilor primite intarzie in continuare sa se concretizeze.



"Ne lovim aici de o mentalitate romaneasca atat de paguboasa, care apare chiar in discutii cu oficialitati: daca nu-ti place o lege, nu o aplica; de ce sa-ti faci probleme atat timp cat anumite aspecte nici nu sunt clar definite, care e riscul daca nu le aplici?", a mai spus Vigroux. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO